13 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

Strijd 4e plek oerspannend

De spanning in de strijd om de vierde plaats is weer helemaal terug. Nijmegen Emperors won zondagavond met 1-2 in Tilburg, waardoor alle drie de teams op drie punten komen. Geleen deed goede zaken met een 2-0 zege op Heerenveen in het gevecht om thuisvoordeel in de play-offs.

Nijmegen wist dat het moest winnen in Tilburg om kwalificatie voor de play-offs in eigen handen te houden. Trappers daarentegen wist dat het met winst bijna met de voorbereiding op het laatste deel van de post-season zou kunnen beginnen. De belangen waren voor beide ploegen groot, wat tot een fanatiek begin van de ontmoeting leidde.

Tilburg Trappers is Nijmegen fysiek de baas en scheidsrechter Passchier kwam armen tekort om alle acties en reacties te bestraffen. In totaal deelde hij in de eerste twintig minuten zestien straffen uit en dat hadden er nog veel meer kunnen zijn. Met Marcus Abrahamsson en Nick de Jong in de strafbank speelde Trappers Jeff Trembecky keurig vrij, die kon uithalen en scoren. Nijmegen had daarbij het geluk dat de straf van Abrahamson net was weggetikt, zodat de Emperors de wedstrijd met vijf veldspelers kon voortzetten.

Het keerpunt in de wedstrijd was een opstootje vlak voor het einde van de tweede periode. Casey Vanschagen kogelde Nick Verbruggen op illegale wijze tegen de boarding, Wesley Hendriks ging verhaal halen. Gevolg, veel commotie rond de groggy op het ijs liggende Verbruggen, een match penalty voor Vanschagen en een game-misconduct voor Hendriks. Daarna werd wijzelijk besloten de pauze naar voren te halen en een afkoelingsperiode in te gelasten. Wie daarvoor het initiatief nam, is overigens niet helemaal duidelijk.

Vanaf de tweede periode veranderde het beeld in de wedstrijd. Nijmegen domineerde met rustig, technisch ijshockey en Trappers schaatste mat achter de Emperors aan. Nijmegen werd daarbij in de rug gesteund door de gelijkmaker kort na het begin van de periode. Erik Tummers vuurde vanaf de linker 'point' en Kevin Bruijsten raakte de puck nog aan om Martin Trommelen te kloppen.

Tien minuten later herhaalde dit scenario zich. Een screen voor de Tilburgse doelman zorgde ervoor dat het schot van Marcus Abrahamsson achter in het net terecht kwam. Deze treffer bleek uiteindelijk de winnende te zijn.

Trappers kreeg nog wat uitgelezen kansen om terug te komen in de wedstrijd. Achter elkaar werden in de derde periode Marcus Abrahamsson en Nick de Jong naar de strafbank gestuurd, waardoor Trappers vier minuten achter elkaar met een man meer op het ijs stond. De ploeg van Theo van Gerwen kwam slechts tot Ă©Ă©n schot, waardoor Nijmegen de punten op het conto mocht bijschrijven.

De uitslag zorgt ervoor dat volgend weekeinde nog zeer spannend wordt. Vrijdag treedt Nijmegen aan tegen Trappers, zaterdag moeten de Emperors naar Den Haag en op zondag komen de Wolves op bezoek in Tilburg. De competitie-opzet mag dan rommelig, onoverzichtelijk en feitelijk ondoordacht zijn dit seizoen, het levert wel een mooie climax op.

Amsterdam staat er prima voor in de strijd om het thuisvoordeel tussen de al voor de play-offs geplaatste teams. De Amsterdammers pakten de afgelopen dagen de volle zes punten, zodat Geleen en Heerenveen vooralsnog om de 'kruimels' spelen.

Heerenveen trad aan zonder Tyler Palmiscno en Oleg Timchenko en daarmee is direct een stevig gat geslagen in de doelpuntenproductie. Geleen had daar minder last van. Weliswaar ontbrak Petr Jezek, maar Bradley Smulders toonde te beschikken over een neusje voor goals. De Nederlandse-Canadees sloeg zowel in de tweede als derde periode toe, waardoor hij als match-winner kan worden gekroond.