13 juni 200900:00

Door [email protected]

Strijd om Stanley Cup beslist

Pittsburgh is de nieuwe Stanley Cup kampioen. De Penguins claimden de hoofdprijs van de NHL na een knappe 2-1 winst op Detroit in de allesbeslissende zevende wedstrijd. Maxime Talbot scoorde beide doelpunten voor het team uit de staalstad.

Voor de wedstrijd vroegen verslaggevers aan Talbot wie hij dacht dat de held van de avond zou worden. 'Ik hoop dat ik dat zal zijn', was zijn antwoord. Zijn wens ging vrijdag in vervulling.

Red Wings verdediger Brad Stuart had geen heel plezierige avond. In de eerste periode moest hij twee minuten brommen voor een slashing op Evgeni Malkin. Tijdens deze powerplar kregen de bezoekers via Sidney Crosby, Malkin en Mark Eaton uitstekende kansen, maar Osgood hield zijn net nog schoon.

In de tweede periode leidde Stuart echter alsnog de openingstreffer in. Hij verloor de puck achter zijn eigen net aan Malkin. De Rus vond Maxime Talbot, die voor het net stond en met een snel schot de 1-0 aantekende.

Nog in diezelfde periode kregen Pittsburghfans de schrik van de avond, toen Crosby geblesseerd het ijs afhinkte. Op een check van Johan Franzen leek de captain van de Penguins zijn knie te verdraaien.

Kort daarop verruimde Talbot de score echter verder. Op een twee-op-één breakaway besloot de forward zelf te schieten. De puck verdween over de handschoen van Osgood in de bovenhoek voor de 2-0.

In de derde periode kwam Crosby wel terug op het ijs, maar hij had duidelijk nog pijn. De Penguins hingen in de slotperiode meer terug, wat een serie aanvalsgolven van de Red Wings mogelijk maakte. Jonathan Ericsson loste een verwoestend schot van de blauwe lijn, dat Fleury versloeg. Niklas Kronwall raakte in de minuten daarna nog het ijzer.

Met Osgood van het ijs zetten de Red Wings in de slotminuut alles op alles om de gelijkmaker te scoren. Onder meer een enorme redding van Marc-André Fleury op Lidstrom hield de stand echter op het bord.

Pittsburgh won daarmee de derde Stanley Cup in de geschiedenis van het team. De eerste twee werden back-to-back gewonnen in 1990-91 en 1991-92, met legendes Mario Lemieux en Jaromir Jagr in de opstelling. Afgelopen seizoen moest Pittsburgh in de finale zijn meerdere nog erkennen in Detroit.