Hys caig close 1112

7 maart 201200:38

Strijdlust Kemphanen niet beloond

Hijs Den Haag heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de play-offs. In een spannende wedstrijd had Den Haag overtime nodig om Eindhoven te verslaan. T.J. Caig scoorde in overtime de winnende goal.

De derde en dus laatste wedstrijd in deze serie was veruit de meest boeiende. Eindhoven Kemphanen speelde een geweldige wedstrijd ondanks de blessures bij Nick de Jong en Casey van Schagen. Tommie Hartogs reageerde daarop door de Zweed Emil Andersson naar achteren te halen. Andersson speelde verdienstelijk en vormde met Niko Suoraniemi het tweede verdedigingsduo. Het andere duo bestaande uit Max van Lieshout en Mike Overweg bekroonden een uitstekend seizoen door te schitteren in deze derde wedstrijd van de halve finale.

Eindhoven ging uiteindelijk in de verlenging onderuit nadat de ploeg tot tweemaal toe tegen een makkelijk gegeven straf aanliep. Bij de tweede powerplay sloeg T.J. Caig toe en was het seizoen voor Kemphanen over.

Kemphanen begon goed aan de wedstrijd. De gasten hadden duidelijk een betere wedstrijdmentaliteit en leidden na twintig minuten met 1-3. Hijs kwam nog wel op voorsprong na negen minuten. Matt Korthuis scoorde de 1-0 met twee Kemphanen op de strafbank. Daarna pakte Eindhoven het heft in handen. Bob Teunissen noteerde de 1-1 tijdens de eerste powerplay voor Eindhoven. Via twee goals van de ijzersterke Kevin Bruijsten namen de bezoekers zelfs een 1-3 voorsprong. Den Haag was op dat moment het spoor bijster en Eindhoven was de bovenliggende ploeg.

De pauze had voor de ploeg van Tommie Hartogs weg mogen blijven. Het tweede bedrijf begon dramatisch voor Eindhoven. Direct aan het begin van de tweede periode kwam Den Haag terug tot 2-3. T.J. Caig tikte van dichtbij binnen nadat Moir moest redden op een inzet van Korthuis. Eindhoven herstelde wel snel van deze tik en beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd. Na dertien minuten in de tweede periode viel toch de Haagse gelijkmaker. Jan-Jaap Natte liet zijn supporters juichen na een mooie deflectie voor de neus van Moir.

Acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd leek Matt Korthuis de wedstrijd te beslissen. Het goudhaantje van Den Haag stond zoals zo vaak in zijn carriere op de goede plek om een rebound te verzilveren. Den Haag leek de 4-3 voorsprong over de streep te trekken totdat Jan-Jaap Natte tegen een straf aanliep wegens high sticking. Eindhoven greep de kans met beide handen aan en Paul Vincent schoot in de slotminuut de 4-4 achter Imrich Petrik.

Nog voor de zoemer liep ook Eindhoven tegen een straf aan. Een lichte overtreding van Levi Houkes werd bestraft door het arbitrale duo Martin de Wilde en Jeffrey den Ridder. Daardoor eindigde Kemphanen de reguliere speeltijd shorthanded en moest het ook aan de verlenging beginnen met een man minder. Vlak na het verstrijken van de straf tegen Houkes, moest ook van Lieshout richting de strafbank na een lichte overtreding. Die straf werd Eindhoven fataal met de winnende goal van T.J. Caig.

De Eindhovense coach Tommie Hartogs was na afloop nog kwaad op de arbitrage. Hartogs: ´Het hele seizoen spelen we al naar onze mogelijkheden en doen we het harstikke goed. Dan hoop je dat daarvoor beloond wordt. Maar die beloning bleef uit en vanavond zijn we benadeeld door deze referees. Tot twee keer toe geven ze aan het einde van de wedstrij en in overtime een twijfelachtige straf aan ons. Het mag bekend zijn dat Caig snel en makkelijk richting het ijs gaat. Dat deze referees daar toch intrappen tijdens zo´n fase van de wedstrijd is werkelijk een blamage.´

Toch kon Hartogs met veel trots terugkijken op zijn team. De Eindhovenaren speelden een meer dan voortreffelijke wedstrijd ondanks de personele problemen. De lijn met Houkes, Teunissen en Bruijsten excelleerde wederom. Hartogs:´Vooraf weet je dat den Haag zwaar favoriet is in deze serie. De manier waarop wij vanavond hebben gespeeld is een enorme prestatie, zeker na het verlies in eigen huis afgelopen weekend. Dit was de eerste keer in de historie van Eindhoven Kemphanen dat de halve finale is bereikt. Dat is de verdienste van een hoop mensen die de afgelopen jaren bij de club betrokken zijn geweest. Al deze mensen, inclusief de spelers, verdienen een groot compliment. Dat maakt de manier waarop we deze wedstrijd hebben verloren extra zuur. Dat hebben al die mensen niet verdiend.´

Hijs zal met volle tevredenheid terugkijken op deze halve finale. De Hagenaars kunnen nu rustig afwachten wie de tegenstander gaat worden in de finale. Daarbij zal Hijs stiekem hopen op een langere serie tussen Geleen en Tilburg zodat de ploeg wat rust kan krijgen.