29 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Studentenijshockey groeit

Het gaat goed met het Nederlandse studentenijshockey. Intussen zijn er al twee liga's, gaat het niveau vooruit en wordt er ook nog een apart Nederlands kampioenschap georganiseerd. Amsterdam won dit jaar de competitie, terwijl Saints Nijmegen beslag legde op de nationale titel.

De voorzitter van de National Student Hockey League - rulesboard, Frank Jurgens, is enthousiast over de ontwikkelingen binnen het studentenijshockey. ‘Het niveau is de laatste jaren fors omhoog gegaan. Er spelen veel buitenlandse studenten mee, die het niveau optrekken. Maar we zien ook veel voormalige spelers uit de ere- en eerste divisie. Jacco Borger, René Vugts, Erwin Ophelders, Mark Poeteray en Sirio Barone bijvoorbeeld', zegt Jurgens.

Tijdens het reguliere seizoen wordt er in twee liga's gespeeld, de NSHL en Studenten 2. Jurgens: ‘Bij de studenten1 spelen naast studenten ook ex-studenten mee. IJshockeyers die nu een baan hebben en nog graag door willen spelen. De Studenten 2 competitie is vorig jaar opgestart. Hierin spelen vooral beginnende ijshockers.' Topscorer van de hoogste liga was Elio Barone van Dordrecht met 18 goals en elf assists in 12 wedstrijden, voor Fredrik Troedson van Amsterdam. Die verzamelde in negen wedstrijden veertien goals en dertien assists.

Vorige week werd in het Triavium in Nijmegen het Nederlands Studenten Kampioenschap gehouden, met zes deelnemende teams. In twee dagen werden eerst voorrondes en vervolgens kruisfinales afgewerkt. Gastheer Saints Nijmegen won dit kampioenschap voor het derde jaar op rij. In de finale werd met 6-3 gewonnen van Dordrecht Lions.

De kersverse kampioenen belonen zichzelf met deelname aan een internationaal toernooi in Milaan, waar ze ook twee jaar geleden al deel aan namen.

Meer nieuws over het Nederlands Studenten Kampioenschap >>>

Links naar de websites van studentenclubs >>>