5 augustus 200800:00

Door [email protected]

Sundin wacht met beslissing

Mats Sundin kan één van de best betaalde spelers in de NHL worden. De center van de Maple Leafs heeft meerdere opties, waaronder een aanbieding van de Vancouver Canucks ter waarde van 20 miljoen dollar in twee jaar. Maar de Zweed twijfelt nog tussen doorgaan en stoppen.

Medesterren Joe Sakic en Teemu Selänne zitten in dezelfde positie, beiden op leeftijd en unrestricted free Agents, maar in Noord Amerika wordt vooral aandacht geschonken aan de carrièrekeuze van Leafs center Mats Sundin. Stopt hij, gaat hij voor het geld, blijft hij bij ’zijn’ Leafs of gaat hij voor een team dat een gooi kan doen naar de Stanley Cup?

De captain van de Leafs heeft aanbiedingen van de Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs en Vancouver Canucks al voor de zomer terzijde geschoven, om pas na de zomer zijn beslissing te maken. Toen de keuze op de Leafs leek te gaan vallen meldden zich nog drie teams voor de diensten van de 37-jarige Zweed: de Chicago Blackhawks, New York Rangers en Detroit Red Wings. Naar verluid hebben de Red Wings recentelijk hun bod weer ingetrokken.

Sundin heeft aangegeven dat hij pas ‘ergens’ in Augustus zijn beslissing zal nemen. Vanwege deze besluiteloosheid stijgt inmiddels de kritiek op de speler. Bovendien vraagt men zich in de media meer en meer af of het wel zo slim is van de Leafs om Sundin een contractverlenging aan te bieden. Zijn salaris zal enorm drukken op de gestelde NHL salary cap.

Sundin heeft ondanks zijn constante spel in de afgelopen 13 jaar bij de Leafs nooit een individuele prijs gewonnen. De Maple Leafs hebben in die periode geen Stanley Cup gewonnen en hebben geen enkele keer de finale gehaald.

Toronto Maple Leafs General Manager Cliff Fletcher heeft onlangs aangegeven zeker niet met het bod van de Canucks mee te gaan. Hij gaat zich richten op een Leafs team zonder de omstreden speler. ‘Sundin blijft echter altijd welkom’, aldus de GM.

Pikant detail is dat Fletcher eerder in het seizoen Sundin nog probeerde te overtuigen om zich te laten ruilen door afstand te doen van zijn no-trade clausule. Door het ruilen van Sundin hadden de Leafs de vrijgekomen salaris ruimte kunnen gebruiken voor versterkingen en mogelijk ook betere draftpicks kunnen krijgen. De Zweed besloot toen echter om te blijven.

De algemene verwachting is dat Sundin stopt of toch nog een jaar langer doorgaat bij de Maple Leafs. Maar wanneer die beslissing precies zal komen is vooralsnog koffiedik kijken.