25 februari 200800:00

Door [email protected]

Sundin wil niet weg

Maple Leafs captain Mats Sundin laat zich niet wegsturen. De Zweed heeft zijn team zondag laten weten gebruik te maken van zijn 'no-trade'-clausule. En daarmee verdwijnt vlak voor de NHL-transfer deadline een grote naam van de markt.

Op 26 februari sluit de transfermarkt in de NHL. Tot die tijd proberen teams die de playoffs in het vizier te hebben zich nog te versterken, terwijl de teams die de boot missen proberen om spelers met aflopende contracten te traden. Het is een jaarlijks terugkerende carrousel, waarbij talenten van de toekomst worden ingeruild voor supersterren van vandaag. Maar wel supersterren met aflopende contracten.

Ook dit jaar staan er een aantal grote namen op de lijst om getrade te worden. De naam van Maple Leafs captain Mats Sundin staat al enige tijd hoog in die lijst, maar de Zweed maakte zondag bekend gebruik te maken van zijn 'no-trade'-clausule. Een voorwaarde in het contract waardoor hij niet zomaar naar een ander team gestuurd kan worden.

'Ik heb zorgvuldig de wensen van het team overwogen', schrijft Sundin in een verklaring. Hij lijkt teleurgesteld dat de Leafs op deze manier van hem af willen. 'Ik heb altijd geloofd dat ik mijn loopbaan af zou sluiten als een Maple Leaf, dus het verzoek alleen al was stof tot nadenken.'

'Ik heb gesproken met mijn familie en vrienden. In dit soort situaties kun je eigenlijk nooit een goede beslissing nemen. Ik vind dat ik mijn teamgenoten niet zomaar in de steek kan laten. Ik heb ook nooit geloofd in het systeem van rental (gehuurde) spelers. Het winnen van de Stanley Cup is het mooiste dat je als speler mee kunt maken. Maar om het te kunnen waarderen moet je de hele reis vanaf november hebben meegemaakt.'

Hij doet zijn Maple Leafs echter geen plezier met zijn besluit. Het contract van Sundin verloopt deze zomer en het is niet duidelijk of hij er nog een jaar aan vast gaat plakken. Met een trade had Toronto talentvolle, jongere spelers in huis kunnen halen. Nu maakt Sundin het verloren seizoen in Toronto af en kost de club alleen maar geld. Als hij elders tekent of komende zomer besluit om zijn schaatsen aan de wilgen te hangen blijft de club met lege handen achter.

Sundin speelt al sinds 1994 in Toronto. Dit seizoen was hij in 63 wedstrijden goed voor 25 goals en 37 assists. In zijn loopbaan bij de Leafs speelde hij tot dusver 970 wedstrijden, waarin hij 413 keer scoorde en 558 assists op zijn naam zette.