Devils swart close 0708

20 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Swart stapt op bij Nijmegen

Casper Swart stopt als doelman bij Nijmegen. De 27-jarige goalie geeft een vertrouwensbreuk met coach Frank Gentges als reden voor zijn vertrek. Daarbij overweegt Swart helemaal te stoppen met ijshockey, hoewel hij open staat voor andere clubs als het te combineren is met zijn studie.

De al langer sluimerende onvrede bij Gentges over Swart kwam vorige week tot een uitbarsting rond de verloren wedstrijd uit bij Amsterdam. Daarbij deed de Duitse oefenmeester enkele harde uitspraken tegenover een verslaggever van De Gelderlander. ‘Zoiets doe je in de kleedkamer, maar niet publiekelijk. Er is daardoor een vertrouwensbreuk ontstaan. En het was niet de eerste keer dat er strubbelingen tussen ons waren. Zijn coachingstijl motiveert me niet', zegt Swart in De Gelderlander.

Swart had zijn teamgenoten vorige week al op de hoogte gesteld van zijn besluit. Afgelopen weekeinde verdedigde hij wel twee keer het doel voor Devils, dat beide wedstrijden won. Tijdens de ontmoeting met Geleen viel hij uiteindelijk uit met een spierscheuring. ‘Mijn studie gaat voor. IJshockey is niet de broodwinning voor de rest van mijn leven', aldus Swart die in januari hoopt af te studeren. Volgens de geruchtenmachine is Swart in gesprek met Den Haag.

Het is niet de eerste keer dat Swart vertrekt bij de Nijmeegse club waar hij opgroeide als speler. Het faillissement van Nijmegen Tigers zorgde er kort na de eeuwwisseling voor dat de doelman naar Amsterdam verhuisde. Een blessure voor Phil Groeneveld leverde hem daar toen de startplek op. Met het sterke team van Amsterdam uit die dagen won hij zijn eerste landstitel.

Nijmegen herleefde een jaar later onder de naam Emperors met Swart als eerste doelman. Een jaar later werd besloten met Kyle Nixon een importdoelman te halen, maar deze stelde teleur en werd naar huis gestuurd. Kort daarna brak er een conflict uit tussen Swart en het bestuur van Emperors, waarbij de goalie tijdelijk uit de selectie werd gezet. Kort voor de play-offs werd vrede gesloten, waarna de doelman met Emperors zijn tweede kampioenschap binnenhaalde.

Na het seizoen besloot het bestuur van Emperors om Swart geen nieuw contract aan te bieden, mede vanwege het conflict van eerder in het seizoen. Geleen bood hem hierna een overeenkomst aan. De Nijmeegse doelman vormde daar een seizoen lang een goalie-duo met Frank Novello. De Devils boden hem een derde start in de eredivisie, maar deze wordt kort na het begin van het tweede seizoen afgebroken.

Vorige week contracteerde de club uit Nijmegen de Duitser Boris Ackers als goalie. Toen werd nog gezegd dat hij de strijd met Swart aan zou moeten gaan voor de plek als eerste man bij de nummer drie van de huidige bekercompetitie.