1 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

Talent Houkes naar Devils

Nijmegen heeft het 16-jarige talent Levi Houkes aan zich gebonden. De jonge aanvaller werd in Nijmegen opgeleid, maar speelde de afgelopen twee jaar voor Krefeld op het hoogste jeugdniveau in Duitsland.

Houkes geldt als één van de grotere ijshockeytalenten in Nederland. De vaste jeugdinternational kreeg vorig jaar voor het eerst een uitnodiging van bondscoach Tommie Hartog om met de seniorenselectie mee te trainen.

Afgelopen seizoen kwam Houkes tot zeventien goals en 28 assists in 41 wedstrijden voor Krefeld. Hij eindigde daarmee als vijftiende op de topscorerslijst van de liga en als hoogste van de in Duitsland actieve Nederlandse spelers. In Nijmegen treft hij twee bekenden uit zijn jaren in Krefeld. Verdediger Lorenz Schneider en natuurlijk coach Frank Gentges.

Houkes laat twee mogelijkheden in het buitenland lopen om een jaar in Nijmegen te spelen. Zo had hij de mogelijkheid om als derde buitenlander te spelen in een team in de Amerikaanse jeugdliga USHL. Een andere mogelijkheid was om bij Krefeld met een zogenoemde förderlizenz te spelen die hem de kans bood om mee te trainen met het DEL-team en op lager niveau in Duitsland zijn wedtrijden te spelen.

De nieuwe Nijmegen Devil wordt in oktober 17 jaar oud. Vorig jaar speelde hij samen met zijn toenmalige Krefeldse teamgenoot Nardo Nagtzaam al een wedstrijd mee met Devils. Dat was toen de vriendschappelijke ontmoeting met de Assen Rams. Houkes is de dertiende nieuwkomer bij Nijmegen voor komend seizoen.