Divers camera generiek

4 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Televisieplan naar nieuwe fase

Het plan om ijshockey terug te krijgen op televisie gaat een nieuwe fase in. Een aparte organisatie moet de uitzendingen gaan verzorgen, waarbij in het komende speelweekeinde waarschijnlijk bij twee wedstrijden opnamen worden gemaakt voor een proefuitzending.

Dat staat in het plan dat afgelopen week is besproken met de voorzitters van de clubs uit de eredivisie. Een zendernaam wordt nog niet gemeld, maar volgens Eindhovens Dagblad betreft het SBS6. Er is vooralsnog overigens nog geen zekerheid dat de uitzendingen ook daadwerkelijk van de grond komen. Daartoe moeten nog sponsoren worden gevonden. Uitzendingen moeten op zondag vanaf twaalf uur worden uitgezonden en dertig minuten gaan duren.

Voor de uitzendingen is een vast format samengesteld. Begonnen wordt met een spelersportret, waarbij een speler in de schijnwerpers wordt gezet. Daarna volgt een samenvatting van de Wedstrijd van de Week, inclusief een korte voorbeschouwing met betrokkenen, het voorstellen van de hoofdrolspelers en beelden vanuit de kleedkamer. Bij voorkeur wordt gekozen voor een wedstrijd die op zaterdag wordt gespeeld om de coverage op de zondagochtend zo actueel mogelijk te maken.

De Wedstrijd van de Week moet in beeld worden gebracht met vijf camera's, waarvan drie langs de kant en twee in of vlakbij de doelen. Na de wedstrijd volgen er nog interviews met betrokkenen. Na een reclame-onderbreking volgt een korte uitleg van de spelregels een prijsvraag. Vervolgens worden er nog minimaal twee andere wedstrijden in beeld gebracht. Deze worden met één camera gevolgd. Uitslagen, standen en het programma voor volgende week sluiten het programma af.

Een nieuwe organisatie krijgt de rechten voor beelden en zal samen met de bond, clubs, zendgemachtigde en Fleetsport de uitzendingen financieel mogelijk moeten maken. Daartoe moeten sponsoren worden geworven, die een breed pakket aan mogelijkheden aangeboden krijgen, zowel op televisieniveau als op het niveau van de clubs zelf. Hoeveel geld er precies benodigd is, meldt het plan niet. Wel dat ongeveer de helft van het geld intussen binnen is.