Flyers terjohins defend 1112

25 november 201107:49

Door Joep Meijsen

Terjohins weg bij Flyers

Verdediger Aleksandr Terjohins is per direct weg bij Friesland Flyers. De machtiging voorlopig verblijf van de in Riga geboren ijshockeyer is per onmiddelijk ingetrokken en Terjohins moet het land verlaten.

Dat bevestigt Friesland Flyers tegenover IJshockey.com. De actie van de IND is waarschijnlijk het gevolg van de grootschalige controle van overheidsdiensten naar de status van buitenlandse sporters bij onder meer ijshockey waarover IJshockey.com enkele weken geleden al schreef. Alle clubs moesten toen de papieren van spelers opsturen.

Terjohins beschikte over alle noodzakelijke papieren om in Nederland te mogen ijshockeyen. Als eigenaar van een Lets paspoort is hij een EU-burger, waardoor hij in prinicipe in Nederland mag werken. De IND is echter gevallen over een 'alien'-stempel in het paspoort van de verdediger die te maken heeft met zijn Russische achtergrond. Derhalve zouden de verschillende vergunningen ten onrechte zijn verstrekt.

Flyers gaat op zoek naar een vervanger voor Terjohins, die in 14 wedstrijden drie goals en vijf assists op zijn naam bracht. Tijdens de jaarvergadering van de ijshockeybond werd afgelopen maandag een aanpassing in de reglementen goedgekeurd, waarbij spelers geen wedstrijd mogen spelen zonder dat alle papieren in orde zijn. Dat had echter in het geval van Terjohins niets uitgemaakt. De verdediger speelde ook vorig seizoen in Heerenveen en was een jaar eerder ook al gecontracteerd. Toen kwam hij door omstandigheden maar tot twee wedstrijden.