21 maart 200600:00

Door Remco

Terugblik Eerste Divisie (1)

IJshockey.com blikt in drie delen terug op het seizoen in de Eerste Divisie. Het kampioenschap van Groningen, de verrassende jeugd van Tilburg en de arme jongens van Geleen komen allemaal aan bod. In het eerste deel blikken we terug op de maanden september tot en met november.

September

Zeven teams schreven zich in voor de Eerste Divisie. Zoetermeer Panters, Utrecht Dragons, Groningen Grizzlies, Dordrecht Lions, Eindhoven IJsbrekers en de tweede teams van Tilburg en Geleen gingen de strijd met elkaar aan.

In de voorbereiding werd al duidelijk dat het niveau van de Eerste Divisie behoorlijk omhoog was gegaan. Met name Utrecht en Groningen trokken vele nieuwe spelers aan. Utrecht versterkte zich met de Tsjech Michal Rybar die overkwam vanuit Turnhout en met oud-internationals Robert van Laarhoven en Sergio van Heeswijk.

Op jacht naar de titel versterkte Groningen zich ook aanzienlijk. De nieuwe coaches Martin de Wilde en Henk Göbel zagen Jacco Borger overkomen van Heerenveen en uit Noord-Amerika kwamen Matt Tremblay, Ryan Dudgeon en Adam Blossey. De Grizzlies besloten geen importgoalie te halen en gaven het vertrouwen aan de jonge Tom Korte.

Regerend kampioen Zoetermeer deed het rustig aan op de transfermarkt. Twee oude toppers maakten hun rentree dit seizoen bij de Panters. Cees van Peet en Robbert Prick van Wely voegden nog een seizoen toe aan hun succesvolle carrière. Ook het Haagse talent Tony Demelinne besloot te gaan spelen bij Zoetermeer nadat zijn verblijf in Canada niet was geslaagd. Verder contracteerde Zoetermeer Mika Rautiainen als enige import. De Fin werd vorig jaar afgetest bij Den Haag maar werd nu opgepikt door de Panters.

Dordrecht en Tilburg zoeken het vooral in de eigen opleiding. Beide teams zitten vol met getalenteerde Nederlandse jongens. Tilburg doet het zelfs zonder import terwijl Dordrecht over slechts Ă©Ă©n import: de 26-jarige Zweed Daniel Karlsson.

Ook Eindhoven behield dezelfde ploeg. Alleen Perry Muller von Czernicky vertrok naar België. Het tweede team van Geleen bestond net als in Tilburg uitsluitend uit jonge spelers.

Groningen maakte in september de meeste indruk. Er werd gewonnen van Turnhout, Den Haag en het Duitse ECE Nordhorn, dat uitkomt in de Regionalliga Nord. Ook wonnen de Grizzlies een vriendschappelijk toernooi in Nijmegen met Eindhoven, Zoetermeer en Utrecht als tegenstanders. De Groningers verloren Ă©Ă©nmaal in de voorbereiding. Streekgenoot Heerenveen was in Thialf te sterk en won met 8-4 van Groningen.

Oktober

Het seizoen begon met een aantal verrassingen. Op de eerste speeldag won Tilburg in en tegen Utrecht, de verliezend finalist van vorig seizoen. Twee spelers van Tilburg vielen positief op: Ivy van den Heuvel en Diederick Hagemeijer. Ondanks de goede voorbereiding viel de start van Groningen behoorlijk tegen. De eerste wedstrijd werd nipt gewonnen van Tilburg maar daarna volgden nederlagen tegen Zoetermeer en Utrecht.

Aan het einde van de maand oktober stonden Zoetermeer, Tilburg en Utrecht bovenaan de ranglijst met allen Ă©Ă©n verliespartij op zak. Al gauw werd duidelijk dat Geleen niets te zoeken had in deze divisie. De eerste wedstrijd werd verrassend gewonnen van Eindhoven maar daarna verloren de Limburgers alle wedstrijden en vaak ook nog met dubbele cijfers.

Er stond tijdens de thuiswedstrijd van Zoetermeer tegen Groningen op 15 oktober een opvallende verschijning in het doel van de Panters. De pas 16-jarige Claudia van Leeuwen debuteerde in de Eerste Divisie. De jonge doelvrouw kon terugkijken op een succesvol debuut. Haar ploeg versloeg Groningen met 8-5.

Een week later verloor Groningen weer een topper. Thuis werd verloren van Utrecht Dragons die een paar dagen daarvoor een nieuwe speler hadden gevonden. De 23-jarige Amerikaanse aanvaller Brandon Roberts scoorde tweemaal in zijn eerste wedstrijd voor de Dragons. De voormalige economiestudent was afkomstig van Colorado College dat uitkomt in de Amerikaanse universiteitscompetitie NCAA. Utrecht had nog een versterking in petto. De talentvolle goalie Victor Boutrs Girgis maakte de overstap vanuit Den Haag waar hij was verdrongen door de Canadees Brock McGillis.

November

De maand november begon met een nieuwe versterking voor Utrecht. De 23-jarige aanvaller Jamie Molendyk versterkte de gelederen van de Dragons. Ook Groningen versterkte zich met de 24-jarige aanvaller Brandon Doria. De forward speelde afgelopen seizoen voor de Huntsville Havoc in de SPHL.

Deze maand stond mede dankzij Doria in het teken van de opmars van Groningen. Zij wonnen namelijk al hun wedstrijden en sloten de maand af als nieuwe koploper.

De meest opvallende wedstrijd was ongetwijfeld de ontmoeting tussen Tilburg en Groningen op zondag 13 november. Bij een 1-2 voorsprong voor Groningen in de eerste periode kon scheidsrechter Sven Bergman zijn notitieboekje tevoorschijn halen. Na een flink opstootje deelde Bergman maar liefst vijf game misconducts uit en gaf ook nog een match penalty aan Arjan Peters van Groningen. De wedstrijd werd zelfs even stilgelegd. Ook aanvaller Kevin Kuiper van Groningen ontving een misconduct van Bergman vanwege zijn vermeende inbreng in de vechtpartij. Opvallend want gedurende de vechtpartij zat de jonge Kuiper nog vrolijk naast zijn coach in de spelersbank.

De wedstrijd werd overigens gewoon uitgespeeld en Groningen stapte als winnaar van het ijs en pakte daarmee de koppositie over van Tilburg. Een positie die ze de rest van het seizoen niet meer uit handen gaven.

Dordrecht moest in november noodgedwongen afscheid nemen van hun import Daniel Karlsson. Wegens privé-omstandigheden keerde de fysiek sterke Karlsson terug naar zijn vaderland. Voor een andere speler van Dordrecht was november wel een goede periode. Robin Hageman speelde vorig seizoen nog in het tweede team van Dordrecht en werd ook topscoorder. Tot medio november wist Hageman echter niet te scoren in de Eerste Divisie. Maar in de wedstrijd tegen Geleen op 13 november brak Hageman eindelijk de ban. Hij scoorde in die wedstrijd maar liefst vier maal en de hatelijke nul was verdwenen. In de volgende vier wedstrijden zou Hageman elke wedstrijd weten te scoren.

Aan het einde van de maand november was zoals eerder gezegd Groningen de nieuwe koploper. De Grizzlies werden op de voet gevolgd door het trio Tilburg, Utrecht en Zoetermeer. Toen was al duidelijk dat deze ploegen later in het jaar om het kampioenschap zouden gaan strijden.

De grote sensatie was natuurlijk het selectieteam van Tilburg Trappers. Tilburg wist zelfs in Zoetermeer met 4-5 te winnen nadat de ploeg van coach Nick Rohde lang op achterstand stond. De ploeg met een gemiddelde leeftijd van onder de 20 jaar liet echter zien dat zij beschikken over een grote portie veerkracht. Ivy van den Heuvel maakt van deze groep wellicht de meeste kans om uit te groeien tot de grote publiekslieveling. De beide goalies Björn van de Put en Ian Meierdres zijn kandidaat om de opvolger van Martin Trommelen te worden in Stappegoor.

Ten slotte kwamen er nog twee nieuwe gezichten bij in de Eerste Divisie. Groningen legde de Chinees-Canadese verdediger Allan Wong vast. Wong debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Utrecht en incasseerde direct een game misconduct. Ondanks zijn kleine postuur bleek Wong een uiterst solide verdediger met een enorme inzet en wilskracht. Ook Dordrecht haalde een nieuwe speler. Hoewel echt nieuw was Don Galjaard niet. De 29-jarige Galjaard is een voormalige jeugdinternational die in de jaren Â90 al voor Dordrecht speelde op het hoogste niveau.

Tot zover het eerste deel van de terugblik. In de volgende aflevering kijkt IJshockey.com terug op de maanden december tot en met februari.