28 maart 200600:00

Door Remco

Terugblik Eerste Divisie (2)

IJshockey.com blikt in drie delen terug op het seizoen in de Eerste Divisie. Het kampioenschap van Groningen, de verrassende jeugd van Tilburg en de arme jongens van Geleen komen allemaal aan bod in deze terugblik. In dit tweede deel blikken we terug op de maanden december tot en met februari.

December

Ook Zoetermeer versterkte zich gedurende het seizoen met een tweetal imports. De Amerikaan Matt DeMelo en de Canadees Craig DeBoice werden aan de selectie toegevoegd. DeBoice was al in Nederland vanwege een try-out bij Amsterdam.

Tim den Heijer maakte de overstap van Den Haag naar Dordrecht. Dordrecht was misschien wel op zijn best in het begin van december. Thuis werd na penaltyshots nipt verloren van Tilburg en een week later won Dordrecht in Tilburg met 3-5. Helaas voor Dordrecht waren er maar twee speeldagen in december en mochten de clubs genieten van een vroege en lange winterstop.

Januari

Op 7 januari werd de Eerste Divisie weer hervat. Dordrecht mocht meteen aantreden in Utrecht tegen de plaatselijke Dragons. Dordrecht wist de goede vorm van begin december vast te houden en speelde een zeer goede wedstrijd. Lange tijd leek Dordrecht te gaan winnen maar vlak voor tijd kwam Utrecht toch nog langszij na een grote fout in de Dordtse verdediging. De wedstrijd was wel goed voor de grootste blunder dit seizoen. Joop Visser van Dordrecht schoot vrij onschuldig vanaf de eigen blauwe lijn op het doel van Utrecht. Goalie Paul Rijsdam ging echter volledig in de fout en de puck verdween zomaar in het net.

Nog meer opvallende zaken in het eerste weekeinde van januari. Wegens gebrek aan speeltijd in het eerste team van Tilburg besloot Joep Andries om over te stappen naar het selectieteam. Het mocht echter niet baten in de eerste wedstrijd want Tilburg verloor met 6-4 van Zoetermeer.

De grootste overwinning kwam ook dit weekeinde tot stand. In Geleen won Groningen met 1-28 van de jeugdige Eaters. Geleen kwam duidelijk tekort voor dit niveau en de spelers waren waarschijnlijk dolblij toen dit rampzalige seizoen afgelopen was. Uiteindelijk bleef het aantal tegentreffers dit seizoen op 254 steken. Dat is goed voor een gemiddelde van 14 tegendoelpunten per wedstrijd. Geleen behaalde dit seizoen twee punten dankzij een overwinning in overtime op Eindhoven. Ironisch genoeg was deze overwinning al op de eerste speeldag behaald.

De meest aparte doelpuntenmaker dit seizoen was zonder twijfel Stefan Schoep. Normaal gesproken is Schoep goalie van beroep maar Eindhoven beschikte over teveel goalies en te weinig veldspelers. Stefan Schoep mocht daarom op 15 januari als verdediger aantreden tegen Dordrecht. Dit bleek geen slechte carrièremove want in de tweede periode was het Schoep die tijdens een powerplay de puck in het net deed belanden.

Eind januari kreeg Groningen te maken met een fikse tegenvaller. Na de gewonnen uitwedstrijd tegen Tilburg nam verdediger Ryan Dudgeon afscheid van zijn teamgenoten. Dudgeon maakte de overstap naar EV Landsberg 2000 in Duitsland.

Februari

Februari stond in het teken van de play-offs. De laatste twee speelrondes hadden weinig belang meer aangezien de indeling van de halve finales al vast stond. De wedstrijd tussen Utrecht en Dordrecht werd afgelast wegens een brand in de keuken van de Drechtstedenhal. De wedstrijd zou ook niet meer worden ingehaald omdat de posities voor beide teams al vast stonden ongeacht het resultaat van deze wedstrijd.

Halve finale play-offs

Op zondag 19 februari begonnen de halve finales van de play-offs. Groningen moest als koploper aantreden tegen Tilburg dat als vierde was geëindigd. De twee finalisten van vorig seizoen Zoetermeer en Utrecht kwamen elkaar nu in de halve finale tegen. Het thuisvoordeel was deze keer echter voor Utrecht.

Vooraf hoopte Groningen de jonge Tilburgers te ontlopen in de play-offs. Deze hoop bleek in de eerste wedstrijd al gegrond. Tilburg won de eerste wedstrijd in Groningen met 1-2 dankzij twee snelle goals in de eerste periode. Groningen kreeg legio kansen maar stuitte telkens op de Tilburgse verdediging en goalie Björn van de Put.

In de tweede wedstrijd balanceerde Groningen op de rand van de afgrond. In Tilburg bleef de stand na overtime op 1-1 staan. De daaropvolgende shootout werd echter gewonnen door Groningen.

De derde wedstrijd was een stuk minder spannend. Voor het eigen thuispubliek wist Groningen met 6-2 te winnen van Tilburg.

In de andere halve finale was ook een derde en beslissende wedstrijd nodig om de tweede finalist aan te wijzen. Beide ploegen hadden hun thuiswedstrijd gewonnen dus kwam het aan op de derde en beslissende wedstrijd in Utrecht. Het thuisvoordeel mocht echter niet baten voor de Dragons. De ploeg van Frank Versteeg werd geteisterd door blessures en afwezigen. Zoetermeer won dan ook eenvoudig met 0-4, een stand die na de eerste periode al op het bord stond.