4 april 200600:00

Door Remco

Terugblik Eerste Divisie (3)

IJshockey.com blikt in drie delen terug op het seizoen in de Eerste Divisie. Het kampioenschap van Groningen, de verrassende jeugd van Tilburg en de arme jongens van Geleen komen allemaal aan bod in deze terugblik. In dit laatste deel blikken we terug op de finale tussen Groningen en Zoetermeer.

De eerste finalewedstrijd vond plaats op zaterdag 4 maart in Groningen. Kardinge was geheel uitverkocht want ijshockey begint weer te leven in Groningen. De spanning die een dergelijke finale met zich meebrengt werkte overduidelijk in het voordeel van de ervaren spelers van Zoetermeer. Panters kwam dan ook op voorsprong in de wedstrijd maar juist deze goal fungeerde als wekker voor de Grizzlies.

Na de eerste periode was de stand nog gelijk, maar in de tweede periode nam Groningen definitief de wedstrijd in handen. De grote man aan Groningse zijde was de Fin Juha Kaari die goed was voor drie treffers. Uiteindelijk won Groningen de wedstrijd overtuigend met 9-4.

Precies een week later maakte Groningen het karwei af in het hol van de leeuw. Ongeveer 120 supporters waren meegekomen uit het noorden en zorgden voor een heerlijke sfeer. Al gauw bleek dat de ervaring van Zoetermeer niet op kon tegen de snelheid in de Groningse ploeg.

Alleen Tony Demelinne kon het de verdedigers van Groningen moeilijk maken. Groningen speelde vrij defensief zodat Zoetermeer gedwongen werd het spel moest maken. De Grizzlies zich konden beperken tot snelle uitbraken. Achteraf bleek dit de juiste tactiek. Goalie Tom Korte speelde een uitstekende wedstrijd en de snelle aanvallers van Groningen gingen zeer efficiënt om met de kansen. Groningen won redelijk eenvoudig met 3-7 dankzij onder andere drie goals van Matt Tremblay. De absolute uitblinker was echter Brandon Doria. De Amerikaan scoorde twee goals en was overal te vinden op het ijs, hoewel hij voor deze wedstrijd officieel als verdediger op papier stond.

Op 7 maart 1986 won Groningen de laatste prijs in het bestaan van de club door kampioen te worden op het hoogste niveau. Twintig jaar en vier dagen later is Groningen weer helemaal terug op de kaart van het Nederlandse ijshockey.

Zoetermeer daarentegen moet weer opnieuw beginnen. De gebroeders Kronenburg en Demelinne, Jan Olsthoorn, Robbert Prick van Wely en Cees van Peet namen allen afscheid van de Panters.

All-Star Team

IJshockey.com besluit dit seizoen door het bekendmaken van onze All-Stars van de Eerste Divisie:

Beste goalie:

Tom Korte (Groningen): De 20-jarige Groninger kreeg dit seizoen de kans om zich te bewijzen en greep deze kans met beide handen aan. De bijna twee meter lange doelman blonk vooral uit in de play-offs. De Casper Swart van Groningen?

Beste Defence:

Michal Rybar (Utrecht): Ervaren Tsjech die in het verleden al uitkwam voor Den Bosch en Turnhout . Een solide verdediger die in 19 wedstrijden zeven goals en zestien assists liet noteren.

Adam Blossey (Groningen): Een 22-jarige Amerikaan die ondanks zijn kleine postuur een rots in de branding was voor Groningen. Aanvallend was er met 11 goals en 35 assists ook veel succes voor Blossey, die enkele jaren geleden nog voor zijn vaderland uitkwam tijdens de World University Games.

Beste Forwards:

Tony Demelinne (Zoetermeer): De pas 18-jarige Hagenees kwam aan het begin van het seizoen terug van een kort avontuur in Noord-Amerika. Hij werd opgepikt door Zoetermeer om zodoende samen met broer Manitas op jacht te gaan naar de titel. Demelinne kwam in 23 wedstrijden tot 34 goals en 18 assists.

Matt Tremblay (Groningen): De 24-jarige Tremblay is een echte afmaker. Zijn teamgenoot Brandon Doria is misschien wel een completere en betere ijshockeyer maar met 43 goals en 44 assists mag Tremblay niet ontbreken in dit All-star team.

Diederick Hagemeijer (Tilburg): De pas 17-jarige aanvaller brak dit seizoen definitief door in het selectieteam van Tilburg. Na 17 wedstrijden bleef de teller voor Hagemeijer staan op 16 goals en 19 assists. Samen met teamgenoten Ivy van den Heuvel en Max van Lieshout staat Hagemeijer na dit succesvolle seizoen op de drempel van het eerste team van Tilburg. Momenteel is Hagemeijer actief voor het Nederlands team onder 18 jaar op het WK in Italië.