NHL theoren fleury 0809

12 september 200900:00

Door [email protected]

Terugkeer Fleury dichtbij

Theoren Fleury wil graag terugkeren in de NHL. Daarvoor zal hij wel een paar hordes moeten nemen, waaronder het verkrijgen van goedkeuring van de NHL. Intussen probeert de voormalige ‘kleine' grote speler bij de Calgary Flames op try-out basis een contract te verdienen.

De winger speelde gedurende zijn NHL-carrière voor de Calgary Flames, Colorado Avalanche, New York Rangers en Chicago Blackhawks. Zijn laatste seizoen was echter in Europa, waar hij in 2005-2006 voor de Belfast Giants in het Verenigd Koninkrijk speelde. Naast sterspeler Jeroma Iginla is de hij ook de speler die het meeste aantal punten ooit liet noteren bij de Flames. De speler maakte 455 goals voor het NHL team uit Calgary

Nadat de speler uit Oxbow, Saskatchewan, afgelopen jaar als slagman aan de bak probeerde te komen bij een honkbalteam is hij toch weer uitgekomen bij de sport waarin hij zijn grootste hoogte- en dieptepunten beleefde: ijshockey. De goalgetter kwam voor het laatst in 1999 uit voor de club uit Alberta, maar is al maanden bezig om weer in vorm te komen. Calgary-spelers die met Fleury de afgelopen maanden hebben getraind gaven aan dat de speler nog steeds over het inzicht en het ijshockeygevoel beschikt, maar naar alle waarschijnlijkheid fysiek tekort gaat komen.

Calgary General Manager Daryl Sutter zegt echter dat Fleury een serieuze kans gaat krijgen. ‘Jij en ik kunnen ook een try-out krijgen, als we maar voor de hotelkamer betalen', aldus Sutter.

Img214050760.jpg
Fleury tijdens de Olympische spelen in Nagano, 1998

De venijnige speler kent een geschiedenis van aanhoudende alcohol- en drugsverslavingen. In zijn laatste seizoen als speler in Europa vuurde Fleury een puck af op een scheidsrechter, waarna hij de fluitist ook nog eens verbaal bedreigde. Dit resulteerde in een lange schorsing.

Hiervóór was de speler al in 2003 voor onbepaalde tijd door de NHL geschorst vanwege zijn aanhoudende verslavingen. Deze schorsing staat nog steeds en zal moeten worden opgeheven, voordat Fleury formeel aan de bak kan. Daartoe heeft Fleury deze week gesproken met NHL-commissaris Gary Bettman. De NHL heeft nog geen beslissing genomen, maar de kans lijkt aanwezig dat de inmiddels 41-jarige speler binnenkort in Calgary op het ijs zal staan voor een try-out.

Mocht de poging van Fleury succesvol zijn, dan zou Calgary de speler willen gebruiken als publiekstrekker voor hun AHL-filiaal Abbotsford Heat. Fleury krijgt dan een relatief goedkoop minor league contract, waardoor het risico voor de organisatie ook beperkt is. Hij is nog steeds een groet naam in de geschiedenis van de Flames, dus zal zeker garant staan voor een paar uitverkochte AHL-wedstrijden. De eerste stap is nu echter rehabilitatie door de NHL. Hier wordt binnenkort een uitspraak over gedaan.