14 september 200600:00

Door Remco

The Ex-Files: Ex-Flyers

Op 16 januari 2002 won Heerenveen de nationale beker door Tilburg Trappers te verslaan in een spannende finale. Ryan Lounsbury en Brad Englehart scoorde beide eenmaal die avond in Eindhoven. Englehart is nog steeds actief als speler terwijl Lounsbury als trainer aan de slag is gegaan.

De nu 30-jarige Ryan Lounsbury kwam in Heerenveen spelen dankzij Ray Gallagher. Gallagher had immers bij de London Knights in de OHL samen gespeeld met Murray Nystrom die op zijn beurt weer de coach van Lounsbury was op Brock University. Gallagher vroeg aan Nystrom of er nog afgestudeerde spelers waren die zin hadden in een Europees avontuur. Lounsbury greep deze kans met beide handen aan.


Ryan Lounsbury

Lounsbury beleefde zijn hoogtepunt dat seizoen in Eindhoven tijdens de bekerfinale: ÂDe hele dag rondom die finale was erg speciaal. Ik wist niet van te voren hoe belangrijk die wedstrijd was totdat ik die avond op het ijs stapte. Het was geweldig om te zien hoe de supporters uit hun dak gingen toen ik de 0-1 scoorde. Ik heb de wedstrijd op video staan en zal die avond nooit vergeten.Â

Lounsbury vertrok na een seizoen weer uit Friesland om zich te storten op zijn maatschappelijke carrière: ÂNa mijn periode in Nederland wou ik eerst nog twee jaar blijven spelen maar mijn doel was om een baan te vinden als leraar. Al gauw kreeg ik een full time baan als ijshockeyleraar aangeboden op een middelbare school in Hamilton en dit bleek niet te combineren met een carrière als ijshockeyer.Â

Sinds de zomer van 2005 is de cirkel weer rond voor Lounsbury. Naast zijn baan als leraar is Lounsbury ook assistent-coach bij zijn oude universiteit, Brock University. Hoofdcoach is nog steeds Murray Nystrom, dezelfde man die Lounsbury de kans gaf om in Heerenveen te gaan spelen.

Brad Englehart

Ploeggenoot Brad Englehart speelt wel nog steeds ijshockey. Englehart vertrok tegelijk met Lounsbury uit Heerenveen en ging spelen voor Ratingen in Duitsland. Na twee succesvolle seizoenen in Duitsland besloot Englehart terug te keren naar Noord-Amerika. Daar speelt Englehart inmiddels voor de Saint John Scorpions die uitkomen in de pas Ă©Ă©n jaar oude CEHL. Afgelopen seizoen behaalde Englehart met dit team het eerste kampioenschap. Hij speelt daar samen met Chad Murray (ex-Heerenveen en Amsterdam) en Todd Hlushko die jarenlang in de NHL heeft gespeeld voor Philadelphia en Calgary. De laatste jaren vertoonde Hlushko zijn kunsten in de DEL bij Mannheim en Hannover.


Brad Englehart met nummer 16 in actie voor de Saint John Scorpions. (foto: Saint John Scorpions)

Englehart is al twee keer op een opmerkelijke manier in het nieuws geweest. De eerste keer was in 2000 nadat hij was weggestuurd bij de New Mexico Scorpions. Dat team nam het niet zo nauw met de salary cap die geldt voor de Western Professional Hockey League. Coach Tony Martino probeerde met een zak zwart geld Englehart destijds te binden aan de club. Na zijn vertrek stapte Englehart naar de bond toe om de praktijken van Martino kenbaar te maken. De club werd zwaar gestraft en miste daarom de play-offs dat seizoen.

Enkele jaren later kwam Englehart positiever in het nieuws. Samen met enkele ploeggenoten en met Mike Dawson (ex-Heerenveen en Amsterdam) acteerde hij in een verfilming van de legendarische Summit Series tussen Canada en de Sovjet-Unie uit 1972. Englehart vertolkte de rol van Ron Ellis terwijl Mike Dawson als Russische verdediger voor de camera stond.


Brad Englehart geheel rechts op de foto als Ron Ellis op de filmset.

Englehart kijkt met veel plezier terug op zijn periode in Europa: ÂIk kwam in Heerenveen terecht via Jeff Mercer. Mijn vrouw was namelijk klasgenote van Jeff op de universiteit. In Heerenveen heb ik een leuke tijd gehad met de bekerfinale als hoogtepunt. Die avond won ik de eerste echte prijs in mijn carrière en mijn schoonfamilie was speciaal overgevlogen voor die wedstrijd. Ik heb het meest genoten tijdens mijn periode in Ratingen, het ijshockey in Duitsland is geweldig en de steden waar ik heb gewoond waren fantastisch. Toch ben ik weer terug in Canada gegaan en ben daar vader geworden. Mijn zoontje Hugh is nu 2 jaar oud en mijn vrouw heeft een carrière opgebouwd als makelaar. Toevallig heeft ze pas een huis verkocht aan Chad Murray die vlakbij ons woont.Â