10 februari 200600:00

Door [email protected]

'The Great Bet'

Zo vlak voor de Olympische Spelen is Wayne Gretzky in wat een lastig parket terecht gekomen. Zijn assistent bij de Phoenix Coyotes is namelijk opgepakt in verband met illegale gokactiviteiten en de naam van Gretzky's vrouw wordt genoemd als mogelijke betrokkene.

Het verhaal kwam eerder deze week aan het licht toen Coyotes assistent-coach Rick Tocchet aangeklaagd werd. De NHL-veteraan zou deel uitmaken van een gokorganisatie die in de afgelopen 40 dagen meer dan 1.000 weddenschappen zou zijn aangegaan. Die weddenschappen, onder andere tijdens de Superbowl, zouden een totale waarde van meer dan 1,7 miljoen dollar vertegenwoordigen.

Tocchet wordt beschuldigd van het aanzetten tot gokken, samenzweren en het witwassen van geld. Als hij schuldig wordt bevonden, dan kan het hem zeven jaar cel opleveren. De advocaat van Tocchet heeft al expliciet laten weten dat de weddenschappen niets met ijshockey te maken hebben, maar dat het puur om American Football-wedstrijden ging.

Waar het netelig voor Gretzky wordt is dat de naam van zijn vrouw ook in het onderzoek wordt genoemd. Janet Jones zou in de afgelopen maand voor maar liefst een half miljoen dollar aan weddenschappen hebben afgesloten bij Tocchet. En hoewel het gokken zelf niet strafbaar is wordt The Great One daarmee toch wel in verlegenheid gebracht.

De advocaat van Jones ontkent niet dat mevrouw Gretzky weddenschappen zou hebben geplaatst, maar bevestigt dit ook niet. Wel wordt expliciet gezegd dat zij nooit uit naam van haar man weddenschappen heeft afgesloten. Ook Gretzky zelf ontkent dat er uit zijn naam gewed is door zijn vrouw. In een persconferentie zei hij donderdag letterlijk 'ik heb niets fout gedaan'.

Wayne Gretzky is van plan om zondag richting Italië af te reizen. In zijn functie van executive director van het Canadese Team wil hij tijdens de Olympische Spelen in Turijn aanwezig zijn.