11 mei 200500:00

Door [email protected]

The Great Coach

De Phoenix Coyotes zijn op zoek naar een nieuwe coach. En Wayne Gretzky lijkt de aangewezen man voor de positie. Er is inmiddels een principe overeenkomst tussen hem en de Coyotes; dit weekend zou een officieel perbericht volgen.

Dat meldt de Arizona East Valley Tribune. De krant baseert zich op bronnen binnen de NHL. De overeenkomst zou voor drie jaar gaan gelden.

De Phoenix Coyotes zitten al bijna een jaar zonder coach, nadat in februari 2004 Bob Francis werd ontslagen. Door de lockout was er geen onmiddelijke noodzaak voor de Coyotes om direct een nieuwe coach aan te stellen.

Gretzky is sinds 2001 mede-eigenaar van de Coyotes. Rick Bowess, de interim coach van de afgelopen maanden, zou aanblijven als assistent van Gretzky.

De Coyotes zelf ontkennen dat er een overeenkomst is, maar zeggen dat er inderdaad gesprekken met Gretzky worden gevoerd.

Wayne Gretzky wordt beschouwd als Ă©Ă©n van de beste ijshockeyers aller tijden. Vrijwel alle NHL-records staan op zijn naam en hij maakte deel uit van de dominante Edmonton Oilers uit de jaren tachtig. Gretzky hing in 1999 zijn schaatsen permanent aan de wilgen. In de jaren erna werkte hij in bestuurlijke functies voor Team Canada en de Phoenix Coyotes.