3 augustus 200400:00

Door [email protected]

'The Moose' verlaat NHL

Een team in de eerste divisie dat een NHL-goalie weet te strikken. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de Zweedse Leksand Stars hebben het voor elkaar. Johan Hedberg maakte maandag een einde aan zijn NHL-carriere en keert terug naar zijn geboorteplaats.

De 31-jarige Hedberg tekende deze week een contract bij Leksand, dat afgelopen seizoen degradeerde naar de eerste divisie. "Mijn doel is om de Stars terug te brengen in de Elite Liga", zegt Hedberg in een verklaring. "Er is geen ander team in Europe waar ik voor zou willen spelen."

De goalie heeft een lange geschiedenis bij de Leksand Stars. Als junior kwam hij al uit voor het team en hij speelde in totaal zes seizoenen in de Elite Liga met de Stars.

In 1994 werd Hedberg gedraft door de Philadelphia Flyers, maar zijn grote kans kwam pas in 2001. Hij verkastte van de Manitoba Moose in de IHL naar de Pittsburgh Penguins en kwam daar voor het eerst uit op NHL-niveau.

De eland op zijn helm en zijn Zweedse nationaliteit leverden hem in Pittsburgh de bijnaam 'The Moose' op. Hedberg speelde grote delen van twee seizoenen voor de Penguins en werd vorig jaar naar Vancouver gestuurd. Daar werd hij backup van Dan Cloutier en mocht in totaal maar 16 wedstrijden starten. Met drie shutouts, acht gewonnen wedstrijden en twee gelijke spelen deed Hedberg het uitstekend, maar de Zweed ziet geen toekomst meer voor zichzelf in de NHL.

Op de website van de Leksand Stars wordt verheugd gereageerd op de terugkeer van Hedberg bij zijn 'moderklubb'. Het kleine Leksand is een van Zweden's meest populaire teams en wil zo snel mogelijk terugkeren in de Elite Liga. Met het aantrekken van Hedberg hopen ze dat dat niet lang hoeft te duren.