Div teams 1112

16 februari 201209:25

Door Joep Meijsen

The Thursday Round-up Week 20

Het is donderdag en geen dinsdag. Toch maar een round-up. En de waarschijnlijk uitgebreidste tot nu toe. Met het begin van de voorverkoop van het WK, de mening van de voorzitter van Eindhoven over de weg vooruit voor het Nederlandse ijshockey, de situatie bij Friesland Flyers, aandacht voor de ontwikkelingen in de Eerste Divisie en nog veel, veel meer.

De voorverkoop voor het WK in Krynica Zdroj is begonnen. De ticketsite is weliswaar ook in het Engels toegankelijk, maar de omschrijvingen van de kaarten zijn wel in het Pools. Er zijn dagkaarten en losse kaarten voor de duels verkrijgbaar. Voor de prijs hoeft niemand het te laten, zo lijkt het. Een passepartout voor het hele toernooi kost omgerekend maar ruim twintig euro. Bestellen kan via deze site. Dit is de website vertaald via Google Translate.

Voorzitter Alwin van Doremalen van Eindhoven Kemphanen denkt dat de budgetten in het Nederlandse ijshockey verder omlaag moeten gezien de financiële problemen bij veel clubs. ‘Het is pure noodzaak eerst een paar stappen achteruit te zetten. Dan kun je mogelijk in de toekomst weer vooruit. Heerenveen wilde onlangs zijn imports op straat zetten en Geleen moest bij de gemeente aankloppen. Het besef zal onderhand toch wel zijn doorgedrongen?', vraag hij zich af in Eindhovens Dagblad. Het budget van Eindhoven is afgelopen jaar al afgenomen van 460.000 naar 260.000 euro.

Friesland Flyers heeft met de nederlaag dinsdag in Den Haag het seizoen feitelijk beëindigd. Het verschil tussen de nummers één en twee en Flyers in de poule is respectievelijk elf en tien punten. ‘Theoretisch kunnen we een van die twee nog inhalen, maar dan moeten wij er vier op rij winnen en Tilburg of Den Haag alles verliezen. Dat zal niet gaan gebeuren', zegt Sander Dijkstra van Flyers in de Leeuwarder Courant.

Volgens Hans Kroon in dezelfde krant liggen de matige prestaties van Flyers niet aan het coaching-duo Bekkering/Kroon. ‘De spelers hadden vanaf het begin van het seizoen excuses. Er was altijd wel wat. Dat wij het hele seizoen op deze positie staan en nu eigenlijk al klaar zijn, heeft met het totaalplaatje te maken. Niet met hoe wij coachen. Organisatorisch zijn er ook zaken niet goed gegaan. En ja, we snappen dat dat ook met de financiële middelen te maken heeft. Maar daar kunnen wij toch niet op afgerekend worden?'

Ook Theo van Gerwen van Tilburg gelooft niet dat Flyers nog terug kan komen op de ranglijst. ‘We zijn nu al honderd procent zeker van de halve finale. Maar de eerste plaats, die is belangrijker. Als we nu van Heerenveen blijven winnen is één overwinning op Den Haag al genoeg. Dus snel op naar volgende week', zei hij in Brabants Dagblad. Den Haag en Tilburg ontmoeten elkaar vrijdag in de Uithof.

De wedstrijd tussen Amsterdam en Geleen van komende vrijdag is een bijzondere. Vanwege de afgelasting van de ontmoeting op 10 februari, telt deze dubbel. Er staan dus zes punten op het schema. ‘Niet alledaags, maar het is wel een alternatief waar wij ons in kunnen vinden', zegt teammanager Nancy Meens in De Limburger. Voor de boete van 500 euro voor het niet eenzijdig afgelasten van de wedstrijd is minder begrip. ‘Onzin, dat is in goed overleg gegaan. Wij wilden zelfs komen, maar Capitals adviseerde ons om thuis te blijven.'

De play-offs in de Eerste Divisie A gaan waarschijnlijk tussen Eindhoven High Techs, het tweede team van Den Haag, Dordrecht Lions en Red Eagles uit Den Bosch. Groningen maakt nog een kleine kans als Den Bosch de laatste twee wedstrijden verliest en Groningen zijn uitwedstrijd in Eindhoven wint komend weekeinde. ‘Ja, het wordt heel moeilijk. Ik wil nog blijven hopen. We willen er alles aan doen. Ook in ijshockey is veel mogelijk', houdt coach Erik Norman van Groningen de moed erin in het Dagblad van het Noorden.

Den Bosch won afgelopen weekeinde na drie wedstrijden op rij weer een keer om de plek in de play-offs zo goed als vast te leggen. ‘We hebben een beetje geluk gehad. Vooral met goalie Thijs van Oosterhout, die een penaltyshot stopte op een belangrijk moment. We speelden heel chaotisch en hadden nog altijd last van te veel individuele fouten in de verdediging. De hele wedstrijd waren we slordig', zegt coach Mari Saris in Brabants Dagblad.

De play-offs in de eerste divisie vormen het slotstuk van de loopbaan van de in Nederland woonachtige Tsjech Michal Rybar. De inmiddels 40-jarige oud-speler van Den Bosch, Herentals, Turnhout en Utrecht houdt zich echter nog niet bezig met stoppen. ‘Er komen nog genoeg wedstrijden', zegt hij in de aanloop naar de play-offs in Brabants Dagblad.

Nijmegen Devils is vorige week kampioen geworden van de Eerste Divisie B. In eigen huis werd voor zo'n 600 toeschouwers een ruime overwinning geboekt op het toekomstteam van Zoetermeer. ‘Vandaag was te zien dat Nijmegen een echte ijshockeystad is', zei Jan Bruijsten, die vanwege de afwezigheid van Danny Cuomo de coaching op zich nam. ‘Maar dit is pas één stap. Nu moet de volgende gezet worden. Er moet nog veel meer gedaan worden aan het opleiden van talent. Aan twee uur training heb je dan niet genoeg. Wil je in de toekomst weer wat gaat betekenen, dan zal het niveau omhoog moeten', zegt hij in dagblad De Gelderlander.

Het was volgens Bruijsten op sportief vlak een verloren jaar voor Nijmegen, dat na de terugtrekking uit de eredivisie werd ingedeeld op het derde niveau. ‘De jongens leren hier helemaal niets van. Ze hebben zich niet eens hoeven te te spannen.' Hij vindt dat de bond had moeten ingrijpen. ‘Na een paar wedstrijden had de bond moeten zien dat wij niet op dit niveau thuishoren en ons over moeten zetten', aldus Bruijsten in de regionale krant. Het Toekomstteam van Tilburg Trappers is gedegradeerd uit poule A en zal volgend jaar op het B-niveau uitkomen.

Utrecht Dragons heeft de play-offs in de eerste divisie gemist, maar kijkt al vooruit naar volgend jaar. Robert Jongbloed en Martijn Leenen hangen definitief hun stick aan de wilgen. Volgend seizoen wil de club weer met een echte coach gaan werken, dit jaar fungeerden drie spelers als speler/coach. Daarnaast wordt gekeken of de selectie met enkele buitenlandse spelers kan worden uitgebreid, waarschijnlijk uit Tsjechië, zo meldt AD/Utrechts Nieuwsblad.