Div teams 1112

24 januari 201212:44

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 17

Het is dinsdag, tijd voor een nieuwe Tuesday Round-up. Natuurlijk aandacht voor de Golden Girl van het Nederlandse ijshockey, maar verder ook de beslissende fase in de North Sea Cup, ‘nieuwe' mensen bij Tilburg en Nijmegen en de goede start van een voormalige White Cap.

De 17-jarige Julie Zwarthoed heeft bij de Jeugd Olympische Winterspelen een gouden medaille behaald op het onderdeel skills. Dat was een primeur, de eerste gouden medaille bij een Olympisch winterevenement voor een Limburgse en het eerste Olympische succes voor het Nederlandse ijshockey. Bij haar terugkeer op het vliegveld in Eindhoven stond er dan ook een grote groep op haar te wachten maandag. Bovendien waren de camera's van het Jeugdjournaal en SBS6 ter plekke aanwezig en dat is ook al een primeur voor dit seizoen, aandacht voor ijshockey op de landelijke televisie.

Zwarthoed krijgt ook uit onverwachte hoek waardering voor haar prestatie. Haar shirt verhuist naar de Hockey Hall of Fame in Toronto. ‘Een grotere eer kun je niet krijgen. In het museum hangen shirts van spelers waarvan je alleen al droomt om ze ooit eens te ontmoeten. En dan hangt straks mijn shirt daar ook tussen. Zelf krijg ik een replica van mijn shirt. Het echte shirt wil ik wel zelf zien hangen', zegt de trotse ijshockeyster in dagblad De Limburger.

De politie in Tilburg onderzoekt nog altijd het incident rond de teambus van Den Haag na afloop van de bekerfinale in de Brabantse stad vorige week. Op dat moment ontstond er een opstootje rond de bus waarbij leden van de selectie van Hijs en supporters van Tilburg Trappers betrokken waren. De lezingen van beide partijen over de aanleiding en het verloop van het incident lopen enorm uiteen. Bij de politie in Tilburg waren nog geen aangiften binnen, in Den Haag zou al al wel een aangifte zijn gedaan.

Tilburg-coach Theo van Gerwen is ook opgevallen dat de nummers één en drie van de rangschikking om de North Sea Cup in de komende tussenronde enigszins worden gestraft ten opzichte van de nummers twee en vier. ‘Als je Amsterdam in je poule hebt, is het makkelijk, dan ben je zo'n beetje zeker van de halve finales', zegt hij in Brabants Dagblad. Trappers wordt waarschijnlijk ingedeeld bij Den Haag en Kemphanen of Flyers.

Gezien de indeling van de tussenronde, tot stand gekomen op aandringen van de clubs in de eredivisie, is de wedstrijd van komende vrijdag tussen Flyers en Kemphanen van groot belang. De winnaar van dat duel komt waarschijnlijk terecht bij Geleen en Amsterdam. ‘Dat wordt cruciaal en we zullen ons vooral mentaal heel goed op die wedstrijd moeten prepareren', zegt coach Justin Bekkering van Flyers in Leeuwarder Courant. Daarbij moet in zijn ogen vooral het aantal onnodige straffen omlaag. ‘Terwijl ze het zo goed weten en ook zelf zeggen voor een wedstrijd. Dan is het des te dommer als je toch zoveel straffen pakt.'

In Eindhovens Dagblad wordt het contrast tussen Alexander Selivanov en Remco Knoren in beeld gebracht. ‘Ik weet natuurlijk wat hij heeft bereikt en respecteer hem. Maar ik raak niet zo gauw onder de indruk en blijf mezelf', aldus Knoren. Kemphanen moest het zondag doen zonder een handvol basisspelers, voor de comeback van Nick de Jong wordt gevreesd. ‘Nick stond afgelopen week na lange tijd weer op het ijs en kreeg meteen een reactie. Zijn knie liep vol, hij moet weer naar de dokter', aldus coach Tommie Hartogs na de wedstrijd.

Ex-White Cap Tommy Lange heeft een prima start gemaakt bij zijn nieuwe club, de Idaho Steelheads uit de sterke ECHL. In zijn eerste drie wedstrijden nam de voormalige Turnhout-forward al twee goals en twee assists voor zijn rekening. Lange is voorlopig de enige van het groepje imports dat besloot te vertrekken die een profcontract tekende in Noord-Amerika.

Tilburg Trappers gaat komende zomer op zoek naar een kandidaat voor de rol van Manager Dagelijkse Zaken. Deze persoon moet het bestuur van de club gaan ontlasten door een aantal zaken over te nemen. Ook gaat hij het kantoor van Trappers aansturen. Tot de juiste kandidaat is gevonden wordt de functie waargenomen door oud-NIJB-bestuurder Henk van de Pas, bekend van de organisatie van het WK in Tilburg.

In Nijmegen is het bestuur van de club uitgebreid. Ted Wijnen is benoemd tot bestuurslid algemene zaken. Ted was als vrijwilliger al nauw bij de club betrokken. De club hoopt over drie jaar weer de stap naar de eredivisie te kunnen maken. Doel voor volgend jaar is deelname aan Eerste Divisie A. De club is kampioen in de Eerste Division B. Nijmegen Devils verwacht het huidige seizoen af te sluiten volgens begroting.

Weinig verschuivingen in het klassement van de Strafbankkoning. Casey Vanschagen kwam niet in actie, maar is met 134 strafminuten nog steeds de nummer éen. Tilburger Jay Latulippe staat nog drie minuten achter op de Kemphaan, terwijl de inmiddels al geruime tijd bij Leuven vertrokken Bill Horton nog de nummer drie is met 114 minuten. Hij speelde wel acht tot vijftien wedstrijden minder dan de mensen hoven hem. Diederick Hagemeijer en Raphael Joly volgen op respectievelijk één en twee minuten. Flyer Joey Sides staat samen met Matt Korthuis van Den Haag op 109 strafminuten.