Div teams 0910

23 februari 201000:00

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up week 22

De eerste Tuesday Round-up in play-off time staat online. Met aandacht voor de serie tussen Eindhoven en Tilburg die vanavond begint, boosheid bij Den Haag over EenVandaag, de huldiging van een ijshockeylegende, rare pissebedden en nog veel meer.

Diederick Hagemeijer kijkt in Brabants Dagblad vooruit naar de vanavond beginnende serie tussen Tilburg en Eindhoven. ‘Vorig jaar waren we vooraf eigenlijk al kansloos. Trappers had de ervaring en wij de jeugd. Nu is dat anders. We hebben er dit seizoen een paar routiniers bij gekregen en ook de imports zijn beter. We zijn nu zelfs behoorlijk aan Trappers gewaagd', zegt hij. Kemphanen lijkt net op tijd in vorm. ‘Er is zoveel misgegaan dit seizoen. Vooral onderling liep het niet altijd even lekker. Nu is dat anders. Net op tijd kun je wel zeggen', aldus Hagemeijer.

In dezelfde krant is Bjorn Willemse minder optimistisch. ‘We hebben het drie keer weggegeven, dan zakt de moed in je schoenen', zegt de Trappers-verdediger over het missen van de tweede plaats. Hij is er echter niet zeker van dat dit negatief uitpakt. ‘Als je een week vrij bent, raak je misschien uit je ritme. Nu krijg je al het play-offgevoel. Maar bij één bloopertje moet je meteen de andere twee duels winnen.'

Coach Mark Pederson ontkent in de krant dat de matige prestaties te wijten zijn aan het feit dat de selectie te overdadig carnaval heeft gevierd. ‘De meeste spelers hebben die in Nederlandse traditie gevierd. Dat veroordeel ik niet. Ik hoop dat ze zich zeker op maandag hebben ingehouden. Het heeft nu geen zin meer om terug te kijken. We speelden slecht tegen Eindhoven, maar elk team heeft de laatste week wel een fout gemaakt. We weten in ieder geval dat het een pittige serie kan worden tegen Eindhoven.'

Hijs den Haag is woedend over de reportage vorige week bij de uitzending van EenVandaag. ‘lsquo;Het programma gaat erover dat ijshockey op de Olympische Spelen een hit is, terwijl het Nederlandse ijshockey niks voorstelt, althans zo willen de makers het laten overkomen', legt manager René van der Kooij van de club in AD/Haagsche Courant. ‘Natuurlijk zijn de spelers groter, maar wat de makers hebben gedaan is pure manipulatie. Vooringenomenheid. Ze hebben voor onze thuiswedstrijd tegen Amstel Tijgers lege tribunes gefilmd en gebruikten die beelden als bewijs om te zeggen: er komt geen kip naar ijshockey.'

Volgens Van der Kooij klopt dat beeld niet. ‘Vrijdag hadden we hier tegen Tilburg Trappers 2200 man, zaterdag waren we op bezoek in Friesland bij Heerenveen Flyers en daar waren ook ruim tweeduizend mensen. Het vervelende van dit alles is dat geïnteresseerde sponsoren ook zo'n uitzending zien. Voor het totale beeld van het ijshockey is zo'n programma niet goed.' Den Haag heeft vergeefs geprobeerd hierover in gesprek te komen met de redactie. Ook AD/Haagsche Courant kreeg geen weerwoord.

Eaters Geleen heeft in aanloop naar de play-offs het contract met doelman Sami Heinonen met twee jaar verlengd. Volgens dagblad De Limburger dongen verschillende clubs in Nederland naar de hand van de Finse goalie, maar gaf de sociale aanpak in Geleen voor hem de doorslag om bij te tekenen. Heinonen was eerder in Nederland actief voor Den Haag, één van de clubs die hem volgens de krant wilde overnemen van Geleen.

Utrecht heeft afgelopen zaterdag rond de thuiswedstrijd tegen het tweede team van Utrecht Tony Collard gehuldigd. Het shirt van de aanvaller met rugnummer 9 werd in de nok van de Vechtsebanen gehesen. Collard geldt als één van de beste ijshockeyers die Nederland ooit heeft voortgebracht. De huldiging vond plaats tijdens een speciale avond die onder meer bedoeld was om te peilen of er voor Utrecht mogelijkheden zijn om op korte termijn terug te keren naar de eredivisie. Hier kwamen zo'n zeshonderd toeschouwers, waaronder honderd genodigden af. De club sluit een rentree nog niet helemaal uit.

De voetballers Niklas Moisander en Pontus Wernbloom van AZ stonden afgelopen maandag vroeg op. De Fin en de Zweed keken gezamenlijk naar de wedstrijd Zweden - Finland. ‘Finland-Zweden in het ijshockey is zoiets als Nederland-Duitsland in het voetbal', zegt Moisander, de Fin. Die haalt herinneringen op aan de wereldtitel van Finland in 1995. ‘Dat is het enige waar die Finnen over praten: het WK van 1995. Meer hebben ze namelijk niet gewonnen. Zweden heeft veel meer prijzen. We zijn gewoon veel beter', zegt Wernbloom die zijn land ook maandag zag winnen van het buurland.

Voor Amstel Tijgers zit het seizoen erop. Op 6 maart wordt een feestelijke Meet and Greet met de supporters georganiseerd als afluiting. Daarbij worden onder meer vijf jerseys verloot onder seizoenkaarthouders. De overige shirts worden geveild. Daarnaast wordt afscheid genomen van vrijwilligers Fred Schep, Jeroen Zwaanswijk en van mascotte Wildy. En natuurlijk van Alexander Schaafsma.

Groningen Grizzlies heeft zondag na afloop van de thuiswedstrijd tegen Nijmegen al afscheid genomen van de spelers. Daarbij werden onder meer de shirts van de spelers geveild. Wyatt Russell bracht met 225 euro het meest in het laadje, gevolgd door Blair Tassone voor 180 euro. De vaste columniste van de wedstrijd, Hedi, sluit het seizoen af met een poëtische beschouwing. ‘Tot volgend seizoen dan maar. Nu sterven wij een beetje en dan worden wij opnieuw geboren, want ijshockey zit je nu eenmaal in het bloed......... mensen zijn rare pissebedden heb ik eens gelezen!'