Final Four2018 Den Haag Heerenveen publiek

28 augustus 201808:34

Door Joep Meijsen

Thialf Icehockey Cup: de voorbeschouwing

Komend weekeinde wordt in Heerenveen een ijshockeytoernooi met een ijzersterk deelnemersveld gespeeld, de Thialf Icehockey Cup. IJshockey Nederland kijkt in zeven vragen vooruit naar dit toernooi.

1. Wat is de Thialf Icehockey Cup?

Een nieuw evenement dat door de ijsbaan in Heerenveen en Heerenveen Flyers wordt georganiseerd en waarvan het de bedoeling is dat het een jaarlijkse gebeurtenis wordt. Voor de eerste editie zijn vier deelnemers uitgenodigd. Het gaat om de Fischtown Pinguins, DĂĽsseldorfer EG, Krefeld Pinguine en Team NL. Op zaterdag worden de halve finales gespeeld, op zondag spelen de winnaars en verliezers van de eerste dag tegen elkaar. Het betreft een toernooi in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

2. Wat is Team NL?

Team NL is een soort onofficieel Oranje. Het zijn derhalve geen wedstrijden van het Nederlands team. Team NL is feitelijk Tilburg Trappers, aangevuld met twee spelers van Unis Flyers Heerenveen, aanvaller Lars den Edel en verdediger Niels van der Vossen. Voor Tilburg is het, na de wedstrijd tegen DEL 2-kampioen Bietigheim Steelers een goede kans om het op te nemen tegen nog sterkere Duitse tegenstand.

3. Hoe ziet het speelschema eruit?

Zaterdag 1 september

17.00 uur: Fischtown Pinguins - DĂĽsseldorf EG (1)
20.30 uur: Krefeld Pinguine - Team NL (2)

Zondag 2 september

13.30 uur: Verliezer 1 - Verliezer 2
17.00 uur: Winnaar 1 - Winnaar 2

Een reguliere passepartout kost €48,50, dagkaarten €27,50 voor volwassenen en €12,50 voor bezoekers jonger dan 18.

Kaartverkoop gebeurt via Ticketpoint >>>

4. Welke bekende spelers brengt DĂĽsseldorf mee?

Het is bij oefenwedstrijden altijd afwachten wie er daadwerkelijk spelen, maar met Alexandre Picard heeft DĂĽsseldorf een speler in huis met meer dan 250 wedstrijden in de NHL waarin hij 19 goals en 50 assists meepikte voor vooral de Philadelphia Flyers. De 33-jarige aanvaller begint aan zijn tweede seizoen bij DEG. Verder zijn er nog bekende internationals als Philip Gogulla en Alexander Barta (Duitsland) en Ken Andre Olimb (Noorwegen) aanwezig.

5. Welke bekende spelers brengt Fischtown Pinguins mee?

De Tsjechische doelman Thomas Pöpperle speelde kort in de NHL voor Columbus en was jarenlang een bekend gezicht bij Sparta Praag. Hij vormt samen met zijn landgenoot Jaroslav Hübl het goalie-duo bij de Pinguins. De Canadese verdediger Maxime Fortunus heeft bijna driehonderd punten in de AHL. Hij speelde bijna vijftien seizoenen in de AHL, met af en toe een uitstapje naar de NHL. Dit wordt zijn eerste seizoen buiten Noord-Amerika. Verder zijn er onder meer de Sloveense internationals Jan Urbas en Miha Verlic en de Noorse international Nicholas Jensen.

6. Welke bekende spelers brengt Krefeld Pinguine mee?

De in Amsterdam geboren Diego Hofland is een interessante. De tot Duitser genaturaliseerde aanvaller speelde inmiddels bijna 180 wedstrijden in de DEL en begint aan zijn tweede jaar in het shirt van Krefeld. De voormalige Canadese jeugdinternational Jordan Caron speelde ruim 150 wedstrijden voor de Boston Bruins, Daniel Pietta is een bekende Duitse international en Mathias Trettenes speelde vier WK's namens Noorwegen. Spelers als Adrian Grygiel, Martin Schymainski en Philip Riefers zijn al heel lang vaste waarden in de DEL, terwijl doelman Dimitri Pätzold veel internationale ervaring heeft, waaronder enkele wedstrijden voor de San Jose Sharks. Hij was vroeger ook een vaste waarde in de Duitse nationale ploeg.

7. Komen de ploegen goed voorbereid aan de start?

Teams in de DEL beginnen al vroeg aan de voorbereiding. Zo heeft Dusseldorf al vijf oefenwedstrijden in de benen, waaronder een 0-4 overwinning tegen Essen uit de Oberliga. Tegen het Zwitserse Zug en het Italiaanse Bolzano werd verloren, terwijl tegen Rapperwil-Jona en Kloten uit Zwitserland werd gewonnen. Krefeld won eerder deze maand al met 7-4 van Keulen. Afgelopen weekeinde nam de club officieel afscheid van Herberts Vasiljevs en werd tijdens een oefentoernooi verloren van Székesfehérvár en ruim gewonnen van Dresden. Tijdens datzelfde toernooi in Dresden won Fischtown Pinguins eerst van Dresden en daarna van de Hongaarse ploeg uit de Oostenrijkse EBEL om het toernooi te winnen, 5-1 werd het afgelopen zondag. Eerder werd met 1-2 verloren in Nottingham en met 3-0 gewonnen van Glasgow Clan. Tilburg speelde vorige week dus tegen Bietigheim Steelers en verloor uiteindelijk met 4-7.