28 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Thompson pakt de shutout

Doelman Billy Thompson pakte een shutout op vrijdagavond om Tilburg het voordeel te geven in de halve finaleserie tegen Nijmegen. In een bij vlagen emotionele pot ijshockey scoorden Doug Stienstra en Daryl Bat de enige treffers van de avond.

De play-offs zijn begonnen. Dat zorgt normaal in Nederland voor ijshockey met veel inzet, veel emotie en veel strijd. Elementen die vaak garant staan voor boeiende wedstrijden, maar ook vaak rommelig ijshockey opleveren, die technisch vaak niet altijd van al te hoog niveau zijn.De ontmoeting tussen Tilburg en Nijmegen in een goedgevuld Stappegoor was een voorbeeld van zo'n play-off-wedstrijd. Trappers domineerde delen van de wedstrijd, maar verzuimde écht afstand te nemen. Nijmegen kreeg ook kansen, maar vergat te scoren om een stuntje mogelijk te maken.

‘Als je niet scoort kun je niet winnen', zei verliezend coach Frank Gentges dan ook na de wedstrijd. ‘Ik ben trots op mijn jongens. Tilburg is een team met heel veel kwaliteit en we hebben het ze behoorlijk lastig gemaakt vanavond. Maar de overwinning van Trappers was verdiend, zoals iedere overwinning verdiend is.' Woorden die door zijn opponent Larry Suarez werden herhaald. ‘Wij hadden bijna zestig schoten op doel, Nijmegen 24. Daar zaten echter wel een paar goede kansen tussen. Dit is pas de eerste wedstrijd in wat een lange serie kan worden. Zondag moeten we er weer staan.'

Tilburg begint in eigen huis altijd explosief en dat was nu ook het geval. De ploeg van Suarez zette Nijmegen vast en scoorde al vroeg in de wedstrijd. Het supertrio van Monych/Desmet/Smith was uit elkaar getrokken, waarbij Smith plaatsmaakte voor de teruggekeerde zoon Doug Stienstra. Die kon van dichtbij de Nijmeegse doelman Ackers, die net zo'n puike partij speelde als Thompson, verschalken.

De treffer was echter niet het begin van een walk-over. Sterker nog, Nijmegen nam in de loop van de periode voorzichtig het initiatief over. Dit leverde een paar kansjes op, die door Thompson onschadelijk werden gemaakt. Dit patroon zette zich in de tweede periode door, waarbij Nijmegen vooral halverwege de wedstrijd een gouden kans kreeg op de gelijkmaker. De powerplay van de Devils is echter geen schim meer van wat het eerder in het seizoen geweest is en een lange vijf tegen drie powerplay werd verprutst.

Trappers maakte tijdens een aantal overtalsituaties evenmin veel indruk, maar een vijf tegen drie-situatie was aan de ploeg wel besteed. Terwijl de vierde speler van Nijmegen net terugkeerde op het ijs zorgde Daryl Bat op aangeven van Peter van Biezen voor de belangrijke tweede treffer. Deze voorsprong kwam in de matige derde periode niet meer in gevaar. Nijmegen had niet de benen voor een slotoffensief, terwijl Trappers de voorsprong koesterde.

Vooral in de tweede periode leek de wedstrijd even te kunnen ontsporen. Al dan niet opzettelijke botsingen van Mark Donders en Lance Monych met de uitgeschaatste Nijmeegse doelman Boris Ackers zette de wedstrijd een beetje op scherp. Aan de andere kant nam Jeff Smith een beetje revanche, waardoor de gemoederen enige tijd opliepen. Het scheidrechtersduo Bergman/Van der Waarden had misschien geen topavond, maar wist dit brandje uiteindelijk vakkundig te blussen.

Zondagmiddag treffen beide teams elkaar weer. Dan in Nijmegen. Kaarten zijn te reserveren via de ticketshop van IJshockey.com.