4 november 200700:00

Door [email protected]

Tijgers ruim langs Devils

Amsterdam boekte in Nijmegen zondagmiddag een ruime 1-5 overwinning. Jimmy Raats scoorde zijn eerste doelpunt in hoofdstedelijke dienst.

Nijmegen speelt geen slecht ijshockey. De ploeg werkt hard, toont bij vlagen leuk combinatiespel en kan een tegenstander vast zetten in zijn eigen vak. Maar het ontbreekt de Devils aan iets heel cruciaals: doelkansen. Waar Amsterdam over de wedstrijd genomen zo'n tien serieuze doelkansen wist te creëeren, moesten De Gelderlanders het er doen met een stuk of drie.

Tim Knudsen is voor de Amsterdammers een solide sluitpost, ook al werd het hem zondag niet erg moeilijk gemaakt. De Canadees keerde de spaarzame Nijmeegse doelpogingen relatief eenvoudig, maar zag in de slotminuten zijn shutout toch aan diggelen gaan.

Jimmy Raats opende de score in de penalty-arme wedstrijd. Hij stond op de juiste plek om een losse puck bij de tweede paal binnen te tikken. De forward stapte afgelopen week over van Den Haag naar Amsterdam in de hoop meer ijstijd te krijgen. In Haagse dienst kwam hij dit seizoen nog niet tot scoren.

De openingsminuten van de tweede periode waren van sleutelbelang voor de uiteindelijke uitkomst van de wedstrijd. Scheidsrechter Louis Robbe kende al na 22 seconden een merkwaardig doelpunt toe aan Brad Smulders. De Nijmeegse goal was seconden voor het vermeende doelpunt al een kleine meter van zijn plek verschoven. Smulders en een Nijmeegse verdediger schoven daar vervolgens met puck en al in. Op aangeven van zijn linesman besloot Robbe dat de bezoekers gescoord hadden.

Nijmegen leek vervolgens zo onder de indruk van het gebeuren, dat het vergat te verdedigen. Kevin Bruijsten kon een goede minuut later met de puck opduiken voor goalie Finkenrath en de 0-3 aantekenen. Deze stand bleef vervolgens lange tijd op het bord staan.

Nog een merkwaardig doelpunt zette Amsterdam met tien minuten te gaan op een ruime 0-4 voorsprong. Brad Smulders werd scherp aangespeeld door Paul Vincent en reed recht op Finkenrath af. Na een - ogenschijnlijk mislukte - schijnbeweging gleed de puck door richting goal, waar Mark Tanner af kon ronden.

Dave van Mol redde de Nijmeegse eer vier minuten later. Met zijn inzet wist hij Knudsen te kloppen en verpestte zo diens shutout. Het was de tweede treffer voor de Van Mol in deze competitie. Daarmee is hij de best scorende Nederlander in het team. Alleen Josh Tataryn scoorde meer goals voor Nijmegen tot dusver.

De Nijmegenaren haalden in de slotminuut hun goalie van het ijs. De krappe minuut die hen resteerde leek nauwelijks genoeg om drie keer tot scoren te komen. De bezoekende Tijgers maakten dankbaar gebruik van het open net. Een inzet van Knudsen werd nog tegengehouden, maar David Deeves scoorde even later wel.

Door de winst staat Amsterdam gelijk in punten en wedstrijden met Den Haag. Op onderling resultaat staan de Hagenezen echter op de tweede plek, terwijl de Tijgers derde staan. Nijmegen blijft stijf onderaan staan in de competitie.