23 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Tijgers trekt Korthuis aan

Amsterdam heeft de selectie uitgebreid met aanvaller Matt Korthuis. De Nederlandse-Canadees speelde de afgelopen seizoenen in Heerenveen en was eerder dit seizoen op proef in Italië.

Met het aantrekken van Korthuis krijgt de selectie van Amsterdam wat meer volume. Onder meer door het afhaken van Robert Jongbloed en het niet spelen van Chris Eimers trad de formatie uit de hoofdstad de afgelopen weken aan met een beperkte selectie. Voorzitter Jaspers meldde eerder tegenover IJshockey.com dat de selectie nog met enkele nieuwe spelers zou worden uitgebreid.

in_artikel_korthuis_tribune.jpgKorthuis was afgelopen zaterdag al een geïnteresseerde toeschouwer bij de wedstrijd tussen Amsterdam en Den Haag. Kort daarna ondertekende hij zijn overeenkomst voor het komende seizoen. Korthuis zat nog zonder club omdat een proefperiode bij het Italiaanse Merano niet tot een contract leidde.

Amsterdam wordt voor Korthuis de derde club in Nederland. Eerder kwam hij uit voor Heerenveen en Nijmegen. De op 22 september 1981 geboren winger speelde enkele seizoenen voor de Estevan Bruins in de Canadese jeugdliga SJHL voordat hij in het seizoen 2001/02 de overstap maakte naar de Nederlandse competitie. Met Nijmegen Tigers bereikte hij de finale om het landskampioenschap die verloren werd van Amsterdam. Korthuis vormde dat seizoen een lijn met Doug Stienstra en Bob Vandersluis.

Na het faillissement in Nijmegen na afloop van het seizoen, verdween Korthuis een jaar richting Canada, waar hij op lager niveau zijn loopbaan voortzette. Een seizoen later werd hij echter door Heerenveen weer opgetrommeld, waar hij zich de afgelopen twee seizoenen ontwikkelde tot een van de populairste spelers. Korthuis is ook één van de weinige spelers in de Nederlandse competitie met een eigen fanclub. Na het afgelopen seizoen kwalificeerde Korthuis zich voor de nationale ploeg van Nederland.

Korthuis was vorig seizoen met 65 punten in 52 wedstrijden de nummer vijf op de topscorerslijst van Heerenveen. Het 152 strafminuten was hij nationaal bovendien de nummer drie op de ranglijst van meest bestrafte spelers.