2 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Tijgers wint in overtime

Nijmegen Emperors liet woensdagavond een gouden kans op een stunt in Amsterdam liggen. De formatie uit de Keizerstad dwong overtime af, maar moest uiteindelijk met een man minder op het ijs capituleren. Bohuslav Subr scoorde de beslissende treffer voor de regerende landskampioen. Amsterdam staat hierdoor op 1-0 in de play-offs.

De wedstrijd had vooral in de eerste twee periodes maar weinig weg van play-off ijshockey. Een wat matte wedstrijd zonder al te veel hoogtepunten. De ambiance in de hal hielp ook al niet mee. De combinatie van de ontmoeting op een woensdagavond, het voetbal op televisie en het noodweer op de weg hield veel toeschouwers thuis.

Veel Nijmeegse toeschouwers hadden het geluk dat de ontmoeting een half uur later begon dan gepland. Dit was overigens logisch, omdat scheidsrechter De Brabander in dezelfde enorme file stond. Toen de wedstrijd eenmaal begon bleek Amsterdam het beste met de vertraging om te zijn gegaan. De ploeg drukte Nijmegen met de rug tegen de muur en creëerde de beste kansen.

Toch had de ploeg van Ron Berteling een Nijmeegse fout nodig om de verdiende voorsprong te pakken. Erik Hoogvliets schaatste met de puck het eigen vak uit toen hij zonder zichtbare aanleiding pardoes onderuit ging. Simon de Wit pikte het presentje op, verstuurde de pass naar Tommie Hartogs, die met een leep schot in de bovenhoek doelman Swart verschalkte.

Daarmee was het openingsoffensief van Amsterdam echter grotendeels uitgeraasd, hoewel de puck nog wel twee keer het ijzerwerk schampte. Het leek er daarna een beetje op alsof Amsterdam de tegenstander uit Nijmegen onderschatte. ÂHet was in de openingsfase ervaring tegen onervarenheid. Spelers die al een aantal kampioenschappen hebben gewonnen tegen spelers die voor het eerst op dit niveau speeldenÂ, zei Nijmegen-coach Larry Sacharuk na afloop van de ontmoeting.

Nijmegen had aan het einde van de eerste periode en tijdens de eerste tien minuten van de tweede periode het beste van het spel. Geholpen door enkele powerplays was Emperors een paar keer dichtbij de gelijkmaker. De paal en de lat zaten echter in de weg. Amsterdam gaf later in de periode gas, maar stuitte op een subliem keepende Casper Swart. De voormalige doelman van Amsterdam hield Nijmegen met enkele verbluffende reddingen in de wedstrijd.

Hoewel Tomas Kalousek aan de andere kant van het ijs zeker geen slechte avond had, werd hij wel even de schlemiel aan Amsterdamse kant. Nick de Jong vuurde vanuit het neutrale vak een losse flodder af op het hoofdstedelijke doel. Tot zijn eigen verbazing stuiterde de puck een beetje vreemd en verdween pardoes in het net. Nijmegen weer op gelijke hoogte.

Ondanks een Amsterdams slotoffensief moest de wedstrijd in overtime worden beslist. Een too-many-men-on-the-ice call werd Nijmegen uiteindelijk fataal. Met vier tegen drie in de overtime wist Tommie Hartogs zijn teamgenoot Subr te vinden. Deze stond volledig vrij voor het doel en frommelde de puck langs Swart.

Daarmee pakt Amsterdam de voorsprong in de best-of-five-serie tegen Nijmegen. De volgende wedstrijd wordt vrijdagavond in het Nijmeegse Triavium gespeeld. De serie keert daarna terug naar Amsterdam. De wedstrijd van zaterdag begint op het ongewone tijdstip van zes uur in verband met aanwezigheid van de cameraÂs van de NOS.