Tijgers gill 0809

12 oktober 200800:00

Door Remco

Tijgers wint ook in Eindhoven

Amstel Tijgers heeft ook tegen Eindhoven Kemphanen geen punten gemorst. Pas aan het einde van de wedstrijd nam Amsterdam afstand van de moedige Kemphanen. Uiteindelijk won Amsterdam met 1-4.

Eindhoven Kemphanen kreeg te weinig vanavond in het eigen IJssportcentrum. De ploeg van Leo van den Thillart was minstens gelijkwaardig aan koploper Amsterdam maar bleef uiteindelijk met lege handen staan. De Amsterdamse coach Ron Berteling was vol lof over de tegenstander: 'Het is erg moeilijk om tegen dit Eindhoven te spelen. We waren gelukkig al gewaarschuwd na de oefenwedstrijd een paar weken terug. Eindhoven speelt met veel inzet, werken ongelooflijk hard en zijn nergens bang voor.'

Amsterdam begon sterk aan de wedstrijd mede geholpen door een vroege powerplay. De Eindhovense goalie Matt Anthony wist echter zonder veel moeite het doel schoon te houden. Naarmate de periode vorderde, kwam de thuisploeg beter in het spel en ontstond er een boeiende, gelijkwaardige wedstrijd. Beide ploegen mochten de kleedkamers ook opzoeken met een 0-0 tussenstand.

In de 29e minuut sloeg Eindhoven als eerste toe in de. Na een straf tegen Jochen Gross wist de thuisploeg binnen tien seconden de powerplay te verzilveren. De indrukwekkende Brent Patry vond met een prachtige pass de geheel vrijstaande Tyler Hilbert. De 24-jarige Canadees hoefde alleen maar zijn stick tegen de puck aan te zetten: 1-0.

Toch wist Amsterdam nog voor het einde van de tweede periode gelijk te maken. Met Kristjan Jefkins op de strafbank scoorde Amstel Tijgers shorthanded de gelijkmaker. Een inzet van Andrew Winnik belandde zomaar bij Andre Gill die de puck moeizaam over de lijn heen werkte. Vlak voor de goal was Amsterdam nog Alexander Schaafsma kwijt geraakt. Schaafsma mocht samen met Robbert Maas vroegtijdig de douche opzoeken na een vechtpartij. Eindhoven leek na de vechtpartij even ongeconcentreerd waardoor de treffer van Gill kon plaatsvinden.

Beide ploegen maakten aanspraak op de overwinning in de derde periode maar Amsterdam maakte het verschil met twee goals binnen zestig seconden. Beide treffers werden gescoord door de Amerikaan Craig Sanders. De eerste goal van Sanders viel tijdens een Amsterdamse powerplay. Andre Gill gaf vanachter het doel een niet te missen kans aan Sanders die goed opdook voor het doel van Matt Anthony. Exact 36 seconden later gingen de armen van Sanders weer de lucht in. Weer werkte Sanders zich knap voor het vijandige doel en scoorde na prima voorbereidend werk van Kent Merriam.

Eindhoven begon nog wel aan een slotoffensiefje maar zag een grote kans verloren gaan na een geweldige save van goalie Jan Münster. Na de belangrijke save werd Andre Gill aangespeeld door de Duitse goalie. Gill mocht alleen afgaan op Anthony en verschalkte de goalie met een bekeken schot in de linkerhoek.

Ron Berteling glunderde na afloop: ‘Ik heb de jongens in de tweede pauze nog een keer gevraagd om alles te geven terwijl ik al veel had gevraagd van ze dit weekend. Daarom ben ik erg trots op dit team. Net als gisteren tegen Nijmegen sloegen we weer toe met twee goals in één minuut.' Amsterdam speelde met vijf verschillende verdedigers. De rol van vijfde verdediger was weggelegd voor de jonge Evander Hansen die veel ijstijd kreeg. Berteling over zijn jonge pupil: ‘Evander is een relaxte jongen. Soms lijkt het wel alsof hij niet nerveus te krijgen is. Hij houdt het ijshockey heel simpel. Hij checkt, hij geeft zijn passes en doet daarmee zijn werk. Door zijn optreden heeft hij nu zijn rol binnen het team gegrepen.'

Aanstaande dinsdag speelt Amsterdam de topper tegen het eveneens ongeslagen Tilburg. Berteling liet nogmaals het Amsterdamse realisme zien: ‘Wat er ook gaat gebeuren, die twaalf punten pakken ze ons niet meer af. En dat is heel belangrijk in een competitie waar bijna alle teams meestrijden om de bovenste plekken.'