27 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Tilburg - Nijmegen in 9 vragen

De topvier van de ranglijst heeft zich ook geplaatst voor de halve finales van de play-offs. Beide series gaan vanavond van start. Natuurlijk verzorgt IJshockey.com een uitgebreide voorbeschouwing, met nu de titanenstrijd tussen Nijmegen en Tilburg.

1. Volgens mij is dit een serie met een lange geschiedenis. Klopt dat?
Jazeker, maar de laatste keer is wel lang geleden. Het is voor het eerst in negen seizoen dat Tilburg en Nijmegen elkaar treffen in een play-off serie. De teams hebben echter wel een rijke gezamenlijke historie. Dit in tegenstelling tot de andere halve finale: Den Haag en Geleen troffen elkaar nog nooit in een play-off serie. De onderlinge stand in gewonnen play-off series is 4-3 in Tilburgs voordeel, terwijl Nijmegen het voordeel heeft in gewonnen play-off wedstrijden, met 15-2-3-13.

In 1981-82 werd er voor het eerst met het tegenwoordig zo vertrouwde play-off systeem geëxperimenteerd. Vóór die tijd speelde de top 4 van de reguliere competitie een extra ronde, waarna de nummer 1 van die competitie tot winnaar werd gekroond. In de halve finales van 81-82 troffen Tilburg, de nummer drie, en Nijmegen, de door Roswell gesponsorde nummer twee, elkaar voor het eerst. Tilburg won de best-of-five serie met 3 wedstrijden tegen 1 (8-7, 10-2, 4-6 en 6-4) om vervolgens in de finale door de Feenstra Flyers ‘gesweeped' te worden in drie wedstrijden. Het play-off systeem ging daarna voor een paar seizoenen de ijskast in.

Pas in 1993-94 kwamen de Trappers en de toenmalige Flame Guards elkaar weer tegen in een best-of-five serie in de halve finale. Bij een 2-0 stand in wedstrijden in Tilburgs voordeel, en een 1-2 stand voor de Trappers, na 12 minuten in de eerste periode van de derde wedstrijd, zag de scheidsrechter zich genoodzaakt de wedstrijd te staken. Nijmegen werd daarop uit de competitie genomen, en Tilburg kroonde zich voor het eerst in 18 jaar kampioen door Geleen in een best-of-seven-finale in zes wedstrijden te verslaan.

In 1995-96 troffen de eeuwige rivalen elkaar voor het eerst in de finale, om dat de twee daaropvolgende seizoenen te herhalen. De indertijd standaard best-of-seven series werden in 95-96 uiteindelijk pas in de overtime van ‘game seven' in Tilburgs voordeel beslist. De twee daaropvolgende seizoenen rekende Nijmegen echter gedecideerd met Tilburg af, beide keren in vijf wedstrijden.
Ook in 1999-2000 had Nijmegen slechts vijf van de zeven wedstrijden nodig om zich kampioen te mogen noemen. Het seizoen daarna, toen de finale voor het eerst in een best-of-five werd beslist, kon Tilburg weer juichen, door in vier wedstrijden de kampioenstitel binnen te halen.

2. En hoe gaat het dit seizoen dan?
Tilburg en Nijmegen speelden dit seizoen zes wedstrijden tegen elkaar. In de reguliere competitie wonnen zowel Tilburg als Nijmegen hun thuiswedstrijden. Nadeel voor Nijmegen was dat het slechts twee keer thuis tegen Tilburg aan kon treden, terwijl Stappegoor drie keer het toneel was van één van de echte klassiekers van het Nederlandse IJshockey. De belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot nu toe vond op neutraal terrein plaats. In Eindhoven won Nijmegen na verlenging de bekerfinale van Tilburg, één van drie wedstrijden dit seizoen waarin de Tilburgse toplijn van Desmet, Smith en Monych puntloos bleef. Opmerkelijk is dat de eerste wedstrijd waarin dat gebeurde ook in en tegen Nijmegen was.

Het doelsaldo dit seizoen tussen beide ploegen is 26-24 in Tilburgs voordeel (9-8, 9-8, 8-7, 0-1)

3. Welke goalies starten er en hoe doen ze het dit seizoen?
Casper Swart was de startende goalie in de allereerste ontmoeting van dit seizoen, sindsdien hebben louter Boris Ackers en Billy Thompson het net verdedigd in wedstrijden tussen Nijmegen en Tilburg. Gemiddeld incasseert Thompson 3,17 goals per wedstrijd, tegen 3,12 voor zijn collega. In onderlinge ontmoetingen is het echter een ander verhaal. Ackers incasseert 4,58 goals tegen 3,65 treffers voor Thompson.

4. Wie zijn de belangrijkste aanvallers van de beide teams?
Aanvallend hebben zowel Tilburg als Nijmegen zes aanvallers die gemiddeld meer dan een punt per wedstrijd scoren. De drie spelers in de eerste lijn van Trappers, Desmet, Monych en Smith lopen zelfs op dik twee punten per ontmoeting. Desmet is met 47 goals en 63 assists in 40 wedstrijden één van de succesvolste aanvallers in de Nederlandse competitie. En dan is er nog de recent toegevoegde Doug Stienstra.

Bij Nijmegen komt maar één speler over de twee punten per wedstrijd, Phil Aucoin met dertig punten in 15 wedstrijden. TJ Sakaluk (1,82) en Brad Smulders (1,48), alsmede Marco Postma (1,46) volgen. De kleine Jason Baclig is een publiekslieveling en was erg effectief in de wedstrijden tegen Heerenveen. En dan is er nog Mike McCarthy, die de winnende goal scoorde in de bekerfinale.

In onderlinge ontmoetingen is het opvallend dat bij Trappers niet de befaamde toplijn de topscorers zijn, maar Daryl Bat en Stanislav Nazarov die ieder acht punten voor hun rekening namen. Taggart Desmet en Matt Smith volgen met zeven punten. De onderlinge topscorer is echter Marco Postma, die al liefst twaalf punten op zijn naam bracht in de onderlinge wedstrijden, waaronder de bekerfinale. Phil Aucoin was in drie wedstrijden al goed voor zeven punten, eenzelfde aantal als Brad Smulders en Jesse Baraniuk. De Nijmeegse topscorer TJ Sakaluk zit op zes punten, waarvan wel vijf goals.

5. Offense wins games, defense wins series. Toch? Hoe zitten de ploegen defensief in elkaar?

Tilburg beschikt over een bijzonder ervaren zestal in de defensie. Allemaal spelers die op goed niveau hebben gespeeld of er al jaren bij zijn. Don Nichols (57 punten) is zoals altijd de offensieve leider van de defensie, terwijl Tony Bergin en Rody Jacobs de zaak defensief op orde houden. De terugkeer van Bjorn Willemse heeft voor een verdere versterking gezorgd, terwijl ook Stanislav Nazarov en Niko Suoraniemi solide spelers zijn. Een punt van zorg het hele seizoen is dat de defensie van Trappers vaak wel erg aanvallend bezig was, waardoor veel ruimte lag voor het doel van Billy Thompson.

Nijmegen heeft defensief minder diepte dan Tilburg. Jesse Baraniuk is de offensieve leider met 35 punten in 36 wedstrijden, terwijl Stephan Kreuzmann en Jeff Smith de zaak achterin onder controle houden. Adam Gebara, Rick Wijnen en Dave Stappershoef zijn de andere verdedigers die veel op het ijs komen, waarbij Gebara met rushes naar voren de aanval nog regelmatig ondersteunt. Jeff Smith heeft maar dertien punten in het hele seizoen, maar wel zes tegen Trappers.

6. Kunnen de special teams nog het verschil maken?
Twee teams met een uitstekende penaltykill. Bij Nijmegen wordt 82,2 procent van de straffen tegen afgesloten zonder tegendoelpunt, bij Tilburg is dat slechts 0,1 procentpunt minder. Daarmee zijn het ook de twee beste ploegen op dit vlak in de competitie. Op de powerplay is het een ander verhaal. Trappers scoort in 27 procent van de powerplays, terwijl dit bij Nijmegen maar nipt in één van de vijf gevallen gebeurt.

In onderlinge ontmoetingen liggen de cijfers fors anders Trappers is een stuk minder effectief op de powerplay (22%), terwijl Nijmegen het met 20,8 procent iets beter doet tegen Trappers dan tegen het collectief van alle tegenstanders.

7. Hoe zit het wedstrijdschema precies in elkaar?
Tilburg heeft het thuisvoordeel en speelt vanavond, woensdag en eventueel volgende week zondag in eigen huis. Komende zondag en eventueel komende vrijdag speelt Nijmegen thuis. Trappers won tot nu toe alle wedstrijden in eigen stadion, wat ook voor Nijmegen geldt. De laatstgenoemde ploeg won de ontmoeting op neutraal terrein, die officieel een thuiswedstrijd was voor Tilburg.
8. Wie fluiten de wedstrijden in deze serie?

De ijshockeybond heeft scheidsrechters aangewezen voor de eerste drie wedstrijden. We gaan terug naar de viertallen die we nog kennen uit de bekerplay-offs. Het duo Bergman/V.d. Waarden bijt het pits af, gevolgd door Van Baast en De Wilde. De tweede thuiswedstrijd van Trappers wordt geleid door Paul de Puydt en Jean-Paul de Brabander.

9. IJshockey.com heeft het bijna altijd mis, maar we vragen het toch. Wie gaat deze serie volgens jullie winnen?
Tilburg eindigde als de nummer één in de competitie, Nijmegen slechts als de nummer vier. Trappers heeft zijn sterke ploeg nog verder aangevuld met Doug Stienstra. Nijmegen lijkt de glanzende vorm van het begin van het seizoen een beetje kwijt, maar slaagt er al het hele seizoen in om op belangrijke momenten beter te presteren. Uiteindelijk zal Trappers de serie gaan winnen, maar het is jammer dat het geen best-of-seven is tussen deze twee aartsrivalen, die het beste in elkaar naar boven halen.

De statistieken en historische gegevens in het bovenstaande artikel zijn verzameld en geanalyseerd door Ronald Herregraven, auteur van de Facts & Figures-serie op IJshockey.com. De opinies komen voor rekening van de redacteur.