5 maart 200900:00

Door Remco

Tilburg ontsnapt in eigen huis

Tilburg Trappers nam een belangrijke 2-1 voorsprong in de halve finale. Taggart Desmet schoot vierenhalve minuut voor tijd zijn Tilburg naar een 2-1 overwinning op Nijmegen.

Als Nederlandse club krijg je niet vaak de kans om Tilburg een thuisnederlaag toe te brengen. Nijmegen Devils liet die kans in de derde wedstrijd liggen want de Tilburgers haalden niet hun normale niveau. Het niveau van de wedstrijd was aan beide kanten niet best en vooral de passing was bij vlagen slecht verzorgd. Maar zoals vaak in deze fase van het seizoen vergoedde de spanning veel in een volgepakt Stappegoor. Tilburg beleefde wel een droomstart en kwam binnen twee minuten op voorsprong. Voormalig Nijmegenaar Bob Teunissen schoot Tilburg tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd op voorsprong.

Na de openingstreffer kreeg Tilburg meteen weer een powerplay. Die leverde een enorme kans op voor Stanislav Nazarov maar de Rus schoot naast het doel van Boris Ackers. Daarna kwam Nijmegen beter in de wedstrijd en mochten de bezoekers het ook een aantal keren proberen met een man meer. De powerplay van beide teams kregen vanavond volop kansen maar beide ploegen konden niet overtuigen. In de eerste periode al vielen al 11 straffen wat het spel niet ten goede kwam.

Acht seconden voor de eerste pauze viel de gelijkmaker toch met een mannetje meer op het ijs. Een schot van Stephan Kreuzmann werd van richting veranderd en viel voor de stick van de vrijstaande Levi Houkes: 1-1. Houkes over zijn doelpunt: 'Het was voor mij de eerste shift tijdens de powerplay. Ik mocht de plek van Brad Smulders overnemen en het was eigenlijk de bedoeling dat ik zou screenen voor de Tilburgse goalie. Sakaluk nam echter die plek over waardoor ik aan de zijkant terecht kwam. Ik zag het schot van Kreuzmann en de puck kwam uiteindelijk precies voor mijn stick.'

De tweede periode was een stuk leuker om naar te kijken omdat het aantal straffen wat lager lag. Nijmegen kreeg een enorme kans via TJ Sakaluk. De doelpuntenmachine van Nijmegen had de puck voor het intikken maar raakte de puck niet goed. Aan de andere kant kreeg Don Nichols de grootste kans voor Trappers. De verdediger dook op voor het doel maar ook Nichols raakte de puck verkeerd.

Nijmegen zal de slechtse herrineringen overhouden aan de derde periode. De bezoekers kregen maar liefst vier powerplays maar wisten niet te scoren. De ploeg van Frank Gentges mist duidelijk het schot vanaf de blauwe lijn zoals Den Haag dat wel heeft met John Gordon. Toch kreeg Nijmegen een uitgelezen kans via captain Jesse Baraniuk. Billy Thompson lag al op de grond maar Baraniuk werkte de puck naast het open doel.

Net als in de tweede periode kreeg ook Tilburg weer de kans op de voorsprong. Taggart Desmet mocht een penaltyshot nemen maar zag zijn inzet gestopt worden door Boris Ackers.

Enkele minuten later was het alsnog Desmet die uitgroeide tot de matchwinner. Desmet schoot de puck over de linkerschouder van Boris Ackers en liet daarmee het Tilburgse stadion ontploffen van vreugde. Desmet: 'Ik zag dat Doug Stienstra perfect in de weg stond voor de Nijmeegse goalie. Daardoor was het een ideale mogelijkheid voor mij om de puck in de bovenhoek te plaatsen.'

Nijmegen probeerde nog wel een gelijkmaker te forceren maar de Tilburgse voorsprong kwam geen moment meer in gevaar in de slotfase. De enige Nijmeegse doelpuntenmaker Levi Houkes baalde van de nederlaag maar zag ook positieve punten: 'Ik vind dat we hier goed hebben gespeeld en we verdienden een overwinning. Toch hebben we een zege zelf uit handen gegeven. We kregen een powerplay maar binnen 18 seconden zaten we met twee man in de strafbank en viel de winnende goal van Tilburg.'

Matchwinnaar Taggart Desmet was opgelucht na het laatste fluitsignaal: 'Het was een spannende wedstrijd waarin we tot de laatste minuut moesten blijven vechten maar uiteindelijk pakten we toch de winst. Toch hebben we geen moment getwijfeld aan een goede afloop. In de derde periode hebben we al vaker dit seizoen het verschil kunnen maken en dat was vandaag weer zo dus het vertrouwen is er altijd geweest.'