29 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Tilburg pakt thuisvoordeel

Weinig beslissingen op vrijdag. Tilburg Trappers verloor na penaltyshots in Den Haag, maar heeft aan dat punt voldoende om het thuisvoordeel veilig te stellen. Nijmegen Devils klopte Heerenveen en kan nog eerste, tweede of derde worden. Daarbij heeft Amsterdam Den Haag nog steeds in het vizier.

Zo werden er dus weinig vragen beantwoord in de twee wedstrijden op vrijdagavond. Nijmegen had in eigen huis weinig moeite met Heerenveen Flyers. Na de eerste periode stonden de Devils al met 3-0 voor en dat voordeel gaven ze niet meer uit handen. De wedstrijd tussen Tilburg Trappers en Hijs Den Haag bleef lange tijd in evenwicht op 2-2, maar uiteindelijk werd de wedstrijd in het voordeel van Hijs beslist door het penaltyshot van Matt Reid.

Nijmegen Devils - Heerenveen Flyers

Geen hoogstaande ijshockeywedstrijd. Nijmegen miste wat spelers en had een aantal jongens met blessures op het ijs staan. Verdediger Adam Gabara dook zelfs op als aanvaller. Voor Heerenveen was het een wedstrijd om spek en bonen en het scheidsrechtersduo DePuydt/Robbe maakte er een soort Whistlemania IV van door achttien powerplays te laten spelen in een redelijk vredige ontmoeting. Het droeg allemaal niet bij aan een onvergetelijk spektakel.

De vierde powerplay, keurig twee om twee verdeeld tussen de ploegen, leidde de eerste Nijmeegse treffer in. Akim Ramoul stond op de goede plek om het voorbereidende werk van TJ Sakaluk af te maken. Nadat later in de periode zowel Arthur Fritsch als Travis Chapman binnen redelijke tijd van elkaar naar de strafbank werden gestuurd wegens hooking, profiteerde Nijmegen optimaal. Eerst was het TJ Sakaluk die scoorde met twee man meer op het ijs, vervolgens pakte Greg McCarthy een treffer mee na een prima actie.

Een handige backhander van Hans Kroon zorgde ervoor dat Flyers vroeg in de tweede periode iets terugkwam in de wedstrijd, maar amper een halve minuut later lag de puck al aan de andere kant in het net. Een schot van Levi Houkes werd geblokt en caramboleerde met een lobje over het hoofd van Martijn Maghielse het net in. De vierde powerplaygoal van de Devils van de avond, deze keer van Marco Postma met een keurige deflectie, zorgde ervoor dat de Nijmegenaren ook de tweede periode met een voorsprong konden afsluiten.

De derde periode werd grotendeels voor de statistieken gespeeld. Arthur Fritsch en Michael Nason namen ieder nog een goal voor hun rekening voor Heerenveen. De laatste treffer was de eerste voor Flyers die met een man meer op het ijs viel, hoewel Flyers er afdoende mogelijkheden voor kreeg. De wedstrijd werd afgemaakt met een wel heel handige empty net-goal van TJ Sakaluk, zijn 22e treffer van het seizoen.

Coach Frank Gentges van Nijmegen was na de wedstrijd redelijk tevreden. ‘Altijd als we winnen. Natuurlijk was het geen geweldige wedstrijd, maar ik denk dat we goed gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden. Moet zeggen dat het ontbreken van Brad Smulders een groot gemis is voor onze ploeg. Een heel belangrijke speler. Van Mike McCarthy hebben we afscheid genomen, maar daar komt een aanvaller voor terug. Omdat een aantal jongens ook nog op halve kracht speelden, hebben we maar een heel smalle selectie. Met de halve finales op komst, wordt het dan ook een zwaar programma voor ons. Maar we hebben al elf wedstrijden gewonnen dit seizoen, dat is gewoon uitstekend.'

Hijs Den Haag - Tilburg Trappers

De zege van Nijmegen Devils betekende automatisch dat er meer druk kwam te staan op de uitslag van het duel tussen Den Haag en Tilburg. De ontmoeting in het Triavium was al lang en breed afgelopen toen in de Uithof uiteindelijk de beslissing viel. Trappers neemt een punt mee en is daardoor niet meer te achterhalen voor Den Haag. Met de wedstrijd van zondag tegen Eindhoven nog te gaan, is in ieder geval de tweede plaats zeker.

Den Haag pakte in de eerste periode het voordeel. Jan-Jaap Natte scoorde de enige treffer in een periode. Sterspeler Lance Monych van Tilburg werd na een kwartier spelen van het ijs gestuurd vanwege checking to the head. Dat hinderde Tilburg overgens geenszins om in de tweede doorgang het initiatief te grijpen. Eerst scoorde Niko Suoraniemi op de powerplay de gelijkmaker, vervolgens zorgde Taggart Desmet een paar minuten later voor de voorsprong.

Tijd voor Matt Reid om het spotlight te betreden. Nog tijdens de tweede periode nam de aanvaller uit Massena in New York de gelijkmaker voor zijn rekening. Na een doelpuntloze derde periode en een overtime zonder treffers mikte hij daarna het beslissende penaltyshot achter Billy Thompson. Nazarov en Desmet misten voor Tilburg, waardoor Reid de doorslag kon geven.

Het verloren punt voor Den Haag biedt Amsterdam nog altijd het perspectief op de derde plaats. Amstel Tijgers staat zes punten achter Den Haag, maar beide teams treffen elkaar zaterdag in de Jaap Edenhal. Amsterdam heeft dan nog een uitwedstrijd in Groningen op het programma staan, dus met twee overwinningen komt het team van Ron Berteling keurig puntgelijk te staan met Den Haag. Het onderlinge resultaat moet dan beslissing brengen. Den Haag won de eerste wedstrijd met 5-2.