21 februari 200600:00

Tilburg stunt in play-offs

De halve finales van de play-offs zijn begonnen in de Eerste Divisie. Het selectieteam van Tilburg zorgde voor een stunt door in Groningen te winnen van de Grizzlies. In de andere halve finale versloeg Utrecht Dragons na overtime Zoetermeer Panters. Jamie Molendyk scoorde de beslissende goal voor de Utrechters.

Groningen - Tilburg 1-2 ( 0-2, 0-0, 1-0)

De angst van Groningen om Tilburg te treffen in de halve finales bleek terecht. Tijdens het seizoen was al gebleken dat de Brabanders het Groningen erg moeilijk maakte. De jonge ploeg van coach Nicky Rohde sloeg zondagavond al vroeg toe in Groningen.

Diederick Hagemeijer en Onur Mete straften twee slordigheden in de Groningse defensie genadeloos af en zetten daarmee hun ploeg na zeven minuten al op een 0-2 voorsprong.
Vanaf dat moment ging de thuisploeg op jacht naar de aansluitingstreffer. Deze bleef echter veel te lang uit ondanks maar liefst vier powerplays in de tweede periode.

Groningen wist pas één minuut voor tijd te scoren, nadat goalie Tom Korte een minuut eerder van het ijs werd gehaald. Brandon Doria verschalkte Björn van de Put op aangeven van Juha Kaari.

Direct na de treffer kreeg de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Groningen kreeg een penaltyshot nadat het doel van Tilburg met opzet was weggeduwd door een Tilburgse verdediger. Uitgerekend topscoorder Matt Tremblay wist niet te profiteren van deze buitenkans. In de resterende minuut was Groningen dicht bij de gelijkmaker maar de paal stond dit keer in de weg.

Aanstaande vrijdag moet Groningen dus winnen in Tilburg om de kansen op het kampioenschap te behouden.

Utrecht - Zoetermeer 6-5 ( 1-1, 3-1, 1-3, 1-0)
Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage

In een teleurstellende wedstrijd won Utrecht Dragons na overtime van Zoetermeer Panters. Zoetermeer had veel te veel kansen nodig en zoals zo vaak in de sport gaat de overwinning dan naar de tegenstander die wel de kansen benut.

Zoetermeer begon sterk en kreeg de eerste kans via Craig Deboice. Het spel lag hierna meteen enkele minuten stil wegens problemen met de boarding. Na de hervatting nam Utrecht de leiding. Een schot van Jamie Molendyk werd gekeerd door Jasper Maassen maar de puck bleef onder de Zoetermeerse goalie liggen. Brandon Roberts was er snel bij om de puck binnen te tikken. Na negen minuten scoorde Tony Demelinne de verdiende gelijkmaker. Demelinne onderschepte een schot van Robbert Prick van Wely en omspeelde daarna Victor Boutrs Girgis.

De beste kansen waren voor de bezoekers maar het vizier stond in de eerste twee periodes niet op scherp bij Zoetermeer. In het begin van de tweede periode profiteerde Utrecht van het gebrek aan scherpte bij de tegenstander. Brandon Roberts en Robert van Laarhoven brachten Utrecht op een 3-1 voorsprong. Roberts benutte een rebound van zijn eigen schot en van Laarhoven onderschepte een zwakke pass en schoot net over de blauwe lijn de puck langs Jasper Maassen.

De wedstrijd werd grimmiger in de tweede periode en langzaam begon Utrecht de wedstrijd te controleren. Stefan Collard scoorde de vierde Utrechtse treffer en leek hiermee vroegtijdig een beslissing te forceren. Vlak voor het einde van de tweede periode was het echter Tony Demelinne die vanuit het niets zijn ploeg weer in de wedstrijd bracht.

De goal van Collard leek als wekker te fungeren voor Zoetermeer want opeens begon de trein op gang te komen. Al snel kwamen de Panters in de derde periode op gelijke hoogte via Manitas Demelinne en Bas de Haan. De vele straffen zorgden ervoor dat de Zoetermeerse trein weer dreigde te ontsporen. Tijdens een powerplay scoorde Brandon Roberts de 5-4 en daarmee zijn derde goal van de avond.

Het Utrechtse publiek was niet overtuigd dat de 5-4 op het bord zou blijven staan. De voorsprong bleef staan tot anderhalve minuut voor tijd. Marco Kronenburg zette Manitas Demelinne knap vrij voor de Utrechtse goalie. Demelinne speelde de puck eenvoudig langs Boutrs Girgis en zodoende was er een overtime nodig om een winnaar aan te wijzen.

De game winning goal kwam op naam van Jamie Molendyk na een snelle uitbraak. Boutrs Girgis redde knap op een backhand schot van Manitas Demelinne, in de tegenstoot kwam de puck terecht bij Molendyk. De aanvaller van Utrecht tikte de puck slim door de benen van Bas de Haan en stond opeens oog in oog met Jasper Maassen.

Met een bekeken schot liet Molendyk de Zoetermeerse goalie kansloos en zette hiermee zijn ploeg op een 1-0 voorsprong in de halve finale. Een knappe overwinning aangezien de Utrechters niet konden beschikken over de belangrijke speler Johnny Larsson.