18 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Timchenko komt terug

De OekraĂŻnse international Oleg Timchenko keert terug bij de Heerenveen Flyers. De 26-jarige forward heeft overeenstemming bereikt met de Friese club op voorwaarde dat hij een werkvergunning krijgt.

Oleg Timchenko is de eerste speler uit de Nederlandse competitie die in hetzelfde seizoen actief was op het A-kampioenschap. Tijdens het wereldkampioenschap in Tsjechië tekende hij in zes wedstrijden voor twee strafminuten.

De OekraĂŻner kwam vorig seizoen met enige vertraging aan in Heerenveen, maar ontwikkelde zich daar al snel tot een publiekslieveling. Met zijn flitsende passeerbewegingen en goede schot maakte hij veel indruk.

Timchenko speelde in het verleden onder meer in de jeugdcompetitie van Quebec en in de East Coast Hockey League. Daarnaast was de op 27 april 1978 in Kharkov geboren winger actief op het hoogste niveau in eigen land.

Tijdens de bekercompetitie kwam hij vorig jaar tot vijf goals en zeven assists in vijf wedstrijden, bij de coupe der lage landen tekende hij zelfs voor 33 punten in 12 wedstrijden, terwijl hij ook tijdens de competie en de play-offs meer dan een punt per wedstrijd liep. De terugkeer van Timchenko betekent een aanzienlijke versterking voor de aanval van Heerenveen.

Arts
Minder goed nieuws was er rond Lester Arts. Heerenveen kondigde deze week aan dat de onderhandelingen met de captain zijn afgebroken. In de Leeuwarder Courant geeft Arts zelf aan dat het vooral is stukgelopen op gebrek aan openheid bij het bestuur van Heerenveen.

'Er wordt spelers verteld dat er geen financiële ruimte is om contracten op te hogen. Ik heb gevraagd dat te onderbouwen, maar die transparantie is er niet in de organisatie. Ik denk dat wij als spelers recht hebben om te weten hoe de club er voor staat. Wij offeren ons een winter lang bijna ieder avond op. En het publiek komt toch voor ons?', zegt de Nederlands-Canadees in de krant.

Hij vertelt zich voorlopig vooral op het nationale team te willen richten, al hebben enkele clubs al op de deur geklopt. Arts is in ieder geval nog niet van plan zijn schaatsen in de wilgen te hangen. Coach Dave Hyrsky van Heerenveen zegt het besluit van Arts te betreuren. 'Maar ik heb geen tijd om te lang stil te staan bij zijn vertrek en ben inmiddels al bezig met een adequate vervanger', stelt hij in hetzelfde verhaal in de Leeuwarder Courant.