13 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

Timmeren door lockout

De Ă©Ă©n verbracht zijn winter met het in elkaar zetten van keukenkastjes. De ander ging aan de slag als autoverkoper. De topscheidsrechters in de NHL hopen op een snelle overeenkomst tussen spelers en clubs, zodat ze weer gewoon op schaatsen aan de slag kunnen.

De miljardairs die de clubs in de NHL bezitten en de multimiljonairs die voor deze clubs spelen, zijn het nog altijd niet eens over een nieuwe cao. Dat had ook effect op de scheidsrechters. Normaal de hele winter full time bezig met het leiden van ijshockeywedstrijden, maar nu ineens zonder inkomen.

Dat betekent dat ze iets anders moesten gaan doen. De 45-jarige Don Van Massenhoven werkte bij een autodealer. 'Dat ging enorm goed. Ik was verkoper van de maand in zes van de acht maanden dat ik daar werkte', zegt Van Massenhoven in een van de Canadese kranten. De scheidsrechter moest dringend omscholen, want in zijn oude baan als politieagent kon hij niet zomaar terugkeren.

De bekendste van alle Noordamerikaanse scheidsrechters, Don McCreary, ging aan de slag bij een bedrijf dat keukenkastjes bouwt. 'Dat geeft je wel een heel ander perspectief op het leven. Ik heb dit jaar enorm veel geleerd en van mijn baas mag ik terugkeren als ik stop met fluiten. Dat moment is echter hopelijk nog vijf tot zes jaar weg. Bovendien hoop ik dan als supervisor of zo aan de slag te gaan.'


Bill McCreary in gelukkiger dagen

De beide scheidsrechters horen bij de absolute top in de NHL en verdienen meer dan honderdduizend dollar per jaar. De problemen tussen clubs en spelers waren wel voorzien, dus ze hadden gespaard om dit seizoen door te kunnen komen. 'Maar de rekeningen blijven toch gewoon komen en ik moest gewoon aan het werk om die te kunnen betalen', aldus McCreary.

Er zijn echter ook genoeg scheidsrechters in de NHL die minder verdienen. Datzelfde geld voor de linesmen. 'Ik heb wel verhalen gehoord van collega's die hun huis te koop hebben moeten zetten. Of die alleen met leningen van de bank of van ouders door de winter zijn gekomen.'