22 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Toch OekraĂŻner Den Haag

Het aantal OekraĂŻnse spelers in de Nederlands liga groei van drie naar vier. Aanvaller Pavel Shtefan komt alsnog naar Den Haag Wolves. Vandaag kwam hij aan in Nederland en tekende een contract.

De komst van Shtefan was al eerder aangekondigd in mei van dit jaar. Toen was het de eerste nieuwe aanwinst van de Wolves. Begin september werd echter duidelijk dat Shtefan niet naar Den Haag kwam, Shtefan wilde in Canada wachten op zijn paspoort en zag daarom af van de komst naar Den Haag. Als vervanger trok Wolves toen aanvaller Stace Page aan.

Door het wegsturen van Tyler Middlebrook ontstond een vacature bij de Wolves, waardoor Shtefan alsnog zijn entree kan maken in Den Haag. De speler maakt waarschijnlijk al vanavond al zijn debuut voor Den Haag in de wedstrijd tegen Heerenveen.

Shtefan speelde de afgelopen zeven jaar in Canada. De in Kharkov geboren aanvaller speelde drie seizoenen in de hoog aangeslagen OHL. Vooral in zijn twee seizoenen bij de Windsor Spitfires deed hij het goed met meer dan veertig punten in beide jaren. Daarna kwam hij nog uit voor de Erie Otters en de Oshawa Generals. Bij deze teams was hij minder succesvol.

Shtefan probeerde het daarna zeer kort als profspeler. In de Western Professional Hockey League kwam hij vier wedstrijden uit voor de Amarillo Ratlers, waarin hij tot twee assists kwam. Dit na afloop van zijn periode als 'junior'.

Spelers in de OHL bouwen rechten op een studiebeurs voor een Canadese universiteit op. Shtefan heeft de afgelopen jaren getudeerd aan St. Clair College in Ontario. Daarbij werd hij volgens het persbericht van Den Haag topscorer in de Canadese universiteitscompetitie, maar hiervan is nog geen bevestiging gevonden. In oude wedstrijdverslagen van het team wordt de nieuwe aanwinst van Den Haag in ieder geval beschreven als de sterspeler van de ploeg en een leider op het ijs.

Shtefan speelde in 2000 op het wereldkampioenschap voor junioren in de A-poule.