23 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Topper met Hollandse tint

Dertigduizend toeschouwers woonden vorige week de ijshockeywedstrijd tussen de Langnau Tigers en SC Bern in Zwitserland bij. Een recordpubliek voor een ijshockeypot in West-Europa. De wedstrijd had bovendien een Nederlands tintje, omdat vader en zoon Gerrit en Alexander Beekman erbij betrokken waren.

Voor de wedstrijd was speciaal een ijsbaan aangelegd in het Stade de Suisse in Bern, het lokale voetbalstadion. Daarmee werd in het ijshockeygekke Zwitserland het voorbeeld uit Noord-Amerika gevolgd, waar twee jaar geleden Edmonton en Montreal elkaar in een groot stadion tegenkwamen. Zo'n 250 journalisten uit heel Europa waren aanwezig bij de wedstrijd, die live te zien was op verschillende zenders.

De in Nederland geboren Gerrit Beekman is als fysiotherapeut werkzaam voor Langnau Tigers. Hij zag het spektakel in de buitenlucht dan ook van dichtbij. Heel bijzonder was dat zijn zoon Alexander als reserve-doelman op de bank zat bij de wedstrijd. De reguliere back-up van de Zwitserse ploeg kampte met een blessure. Beekman en Beekman zijn beiden in het bezit van zowel een Nederlands als een Zwitsers paspoort.

Senior verhuisde 23 jaar geleden naar Zwitserland, waar hij trouwde met een Zwitserse dame. ‘Deze wedstrijd was het meest indrukwekkende dat ik heb meegemaakt zo lang ik hier woon. Het was een enorme happening met meer dan dertigduizend toeschouwers. Toen beide teams hun opwachting maakten in de arena kreeg ik echt kippenvel', zegt Gerrit Beekman tegenover IJshockey.com.

overig_spektakel_bern02.jpg

Het weer was perfect voor de ijshockeywedstrijd. Beekman: ‘Het was droog en zonnig bij ongeveer 6 graden boven nul. Het ijs was dan ook in een prima conditie. Ongeveer acht centimeter dik. Dat hebben ze in een week opgebouwd. Eerst zijn er slangen met koelvloeistof gelegd en daarop hebben ze er elk uur een nieuw laagje water overheen gespoten. Ondanks de grote afstand tot de tribune was de wedstrijd goed te volgen voor het publiek.'

De wedstrijd werd uiteindelijk met 2 - 5 gewonnen door de uitploeg, hoewel de wedstrijd in Bern werd gespeeld, was het een thuiswedstrijd voor Langnau. ‘Dat was helaas voor ons. Hoewel het om een reguliere competitiewedstrijd ging, draaide het die dag allemaal om het spektakel. Ook in Nederland hebben we er aandacht voor gekregen. Ik ben door Toine van Peperstraten geïnterviewd door Langs de Lijn, dat was wel grappig', aldus vader Beekman.

overig_spektakel_bern03.jpg

Zoon Alexander kwam niet in actie in de wedstrijd. De 19-jarige doelman keept normaal voor de hoogste jeugdploeg van Langnau, maar werd voor deze wedstrijd geselecteerd vanwege een blessure voor de normale back-up. De doelman is weleens in beeld geweest voor selectie bij Oranje. Bij de U18 zat hij twee jaar geleden in de selectie, maar kreeg hij van de IIHF geen toestemming om te spelen.

‘Hij heeft geen twee jaar in Nederland gespeeld. Alleen als beide ouders in Nederland geboren zijn, mag je zonder die twee jaar voor Oranje spelen. Hij is toen wel meegereisd naar Hongarije, maar heeft zich met de statistieken beziggehouden. Wie weet komt hij ooit nog bij een Nederlandse club terecht.'