24 juni 200600:00

Door [email protected]

Trade Bertuzzi/Luongo

De Stanley Cup feestjes zijn nog nauwelijks achter de rug, maar de teams in de NHL zitten zeker niet stil. Zaterdag werd een megadeal gesloten tussen Florida Panthers en Vancouver Canucks. Hoofdrolspelers: Todd Bertuzzi en Roberto Luongo.

Dat de twee spelers getrade zouden worden komt niet als een enorme verrassing. Roberto Luongo is met de Panthers al bijna een jaar aan het onderhandelen over een meerjaren contract. De 27-jarige Canadese stergoalie gaf afgelopen zomer al aan een contract voor vijf jaar te willen tekenen. De deal kwam echter niet van de grond en er werd een overeenkomst voor een jaar getekend. Eerder deze week kondigde Panthers GM Mike Keenan in de krant aan andere opties te zullen bekijken.

Het verhaal rond Todd Bertuzzi is heel anders. De 31-jarige Canadese powerforward kwam begin dit jaar terug van een lange schorsing. Tegen het eind van het 2003-04 seizoen viel hij op het ijs Colorado Avalanche forward Steve Moore van achteren aan. Moore viel op het ijs en brak onder andere verschillende nekwervels. Het betekende voor Moore het einde van zijn NHL-carriere en ook voor Bertuzzi het begin van veel ellende. Hij werd door de NHL voor onbepaalde tijd geschorst en moest een flinke boete betalen. Maar ook civielrechtelijk werd hij door Moore vervolgd.

In de zomer van 2005 kreeg Bertuzzi van de NHL toestemming om weer te gaan ijshockeyen. Hij gaf al meteen aan weg te willen uit Vancouver om opnieuw te kunnen beginnen. Van een trade kwam het echter niet. De Canucks speelden een zeer matig seizoen en misten zelfs de playoffs. Bertuzzi speelde zelf ook matig en kreeg een groot deel van de woede van de fans over zich heen.

Voor Bertuzzi kan de transfer naar Florida gunstig uitpakken. In Canadese steden zal hij gegarandeerd aan zijn Moore-verleden worden herinnerd. Datzelfde geldt voor een flink aantal Amerikaanse steden. Maar in Florida kan hij volgens TSN hockeykenner Bob McKenzie wel eens 'onder de radar doorduiken'. McKenzie hoopt dat Bertuzzi zich zo weer kan ontwikkelen tot de elite forward die hij voor het Moore-incident was.

Bertuzzi en Luongo kunnen beiden van onschatbare waarde zijn voor hun teams. Maar voor Vancouver zit er nog een flinke adder onder het gras: Luongo moet wel een nieuw contract tekenen voordat hij voor de Canucks uit kan komen. GM Dave Nonis maakt zich daar schijnbaar weinig zorgen over. Hij denkt dat hij wél een meerjarendeal met Luongo kan sluiten.

Overigens waren er meer spelers bij de trade betrokken dan de voorgenoemde heren. Panthers voegde ook de 25-jarige defence Bryan Allen en de evenoude goalie Alexander Auld aan de lineup toe. Allen was de vierde draftpick in 1998. De grote, sterke defence heeft zich ontwikkeld tot een top-vier verdediger, maar mist aanvallende kwaliteiten. Auld speelde een prima seizoen terwijl starting goalie Dan Cloutier geblesseerd was, maar zal waarschijnlijk niet de #1 goalie in Florida worden. De Panthers zullen op de markt op zoek moeten naar een vervanger voor Luongo.

De Vancouver Canucks krijgen naast Luongo ook de 23-jarige Tsjechische verdediger Lukas Krajicek. Krajicek werd als 24e gedraft in de eerste ronde van 2001. De verdediger kwam afgelopen seizoen tot twee goals en 14 assists in 67 wedstrijden, maar imponeerde met zijn schaatstechniek en spelinzicht. Kenners voorspellen een mooie toekomst voor de aanvallend ingestelde defence. De Canucks kregen ook een pick in de zesde ronde van de 2006 draft.

Ander nieuws
In Edmonton is geschokt gereageerd op nieuws dat Chris Pronger weg zou willen bij het Canadese team. De spelers waren nauwelijks terug van de verloren finale tegen Carolina, of de manager van Pronger gooide de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. Er zouden persoonlijke redenen zijn voor zijn wens om te vertrekken.

Pronger speelde een prima seizoen en was een belangrijke pion in de mars naar de Stanley Cup finale. In 104 wedstrijden kwam hij tot 17 goals en 60 assists. Pronger zit overigens vast aan een contract dat nog vier jaar doorloopt. Pronger zelf heeft nog geen uitspraken gedaan over de situatie.

De Ottawa Senators zitten de komende week om de tafel met verdediger Zdeno Chara. Het contract van de reusachtige Slowaak loopt af en een verlenging zal duur worden voor Ottawa. Ook het contract van verdediger Wade Redden loopt af. Naar verwachting kan Ottawa slechts Ă©Ă©n van de twee verdedigers behouden.