Devils wijnen close 0708

14 december 200800:00

Trappers en Flyers aan kop

Tilburg Trappers en Heerenveen Flyers hebben de leiding genomen in de reguliere competitie. Tilburg won thuis met 5-3 van Nijmegen en Heerenveen was met 5-2 te sterk voor Amstel Tijgers. Eaters Geleen won ook in eigen huis van Utrecht Dragons.

Tilburg Trappers - Nijmegen Devils

Nijmegen Devils zal niet te lang treuren om de verloren partij in Tilburg. De club zal zich meer zorgen maken om één van de grootste talenten van de club. Rick Wijnen verliet de wedstrijd voortijdig met een polsblessure. De selectie van Nijmegen was al uitgedund door de vele afwezigen. Met het oog op de confrontatie tegen Den Haag op dinsdagavond was het uitvallen van Wijnen een ware ramp voor de Nijmegenaren.

Tilburg had veel moeite met Nijmegen vanavond in een volgepakt Stappegoor. De 2200 toeschouwers zagen de bezoekers brutaal een 0-2 voorsprong pakken. Jason Baclig en captain Jesse Baraniuk wisten goalie Billy Thompson te passeren. Bjorn Willemse zorgde echter in de veertiende minuut voor de belangrijke aansluitingstreffer.

De tweede periode zou uiteindelijk de beslissing geven. Dennis ten Bokkel zorgde met twee goals ervoor dat Tilburg de leiding nam. De laatste vijf minuten van de tweede periode zouden echter een grote invloed hebben op het restant van de wedstrijd. Eerst was het de wekelijks uitblinkende Stephan Kreuzmann die Nijmegen nog op 3-3 zette. In de laatste minuut liep het alsnog helemaal mis voor Nijmegen. Twee Tilburgse powerplaygoals maakten het verschil. Nijmegen bleek niet meer in staat om die 5-3 achterstand weg te poetsen in de laatste periode. Rick Wijnen verliet eerder in de tweede periode al het ijs na een check van Don Nichols. Na het laatste fluitsignaal van Roger van de Waarden kreeg captain Baraniuk ook nog een misconduct wegens abuse of officials. De Nijmeegse coach Frank Gentges kreeg een game misconduct voor dezelfde overtreding van de ijshockeywetten.

In de derde periode kwam er geen verandering meer in de stand. Tilburg hoefde niet meer en Nijmegen kon niet meer waardoor Trappers nu samen aan de leiding gaat met Heerenveen Flyers. Voor Nijmegen is er weinig rust. Over minder dan 48 uur staat de belangrijke halve finale tegen HYS Den Haag op het programma.

Heerenveen Flyers - Amstel Tijgers

Heerenveen Flyers was in het eigen Thialf veel te sterk voor Amstel Tijgers. Opvallend genoeg stonden er weer twee Nederlandse goalies op het ijs. Kisito Zonneveld vervangt nog steeds de geblesseerde Jan Münster en Martijn Maghielse verdedigde het Friese doel.

Flyers kwam op voorsprong via het gevaarlijke duo Bert van den Braak en Jamie Visser. De Nederlands-Canadees zette van den Braak met een prima pass voor Zonneveld. Van den Braak bevestigde zijn grootste vorm dit seizoen door Zonneveld te verschalken.

Amsterdam kwam na zestien minuten op gelijke hoogte met wat hulp van de tegenstander. Martijn Maghielse ging in de fout bij een inzet van Craig Sanders. Overigens speelde Maghielse verder een prima wedstrijd voor de ploeg van coach Chris Eimers. Heerenveen zocht de kleedkamers toch op met een voorsprong. Een snel uitgespeelde powerplaygoal van Arthur Fritsch zorgde voor een 2-1 tussenstand.

Aan het begin van de tweede periode breidde Heerenveen de voorsprong verder uit. Goalgetter TJ Kelley scoorde zijn zeventiende treffer van dit seizoen na prima voorbereidend werk van Hans Kroon. Amsterdam kwam halverwege nog even terug in de wedstrijd. Een van richting veranderd schot van Alexander Schaafsma verdween in het net achter Maghielse.

Amsterdam kon vanavond echter geen aanspraak maken op punten. Heerenveen wist de wedstrijd in het slot te gooien dankzij de tweede treffers van de avond voor van Bert van den Braak en TJ Kelley.

Amsterdam kent een slechte start van de competitie en staat op een tegenvallende achste plaats met slechts twee punten. De curve van Flyers gaat nog steeds omhoog. De ploeg heeft evenveel punten als Tilburg en voert daarmee de ranglijst aan.

Eaters Geleen - Utrecht Dragons

Bijna 800 toeschouwers zagen Geleen met 6-2 winnen van het veelgeplaagde Utrecht Dragons. De ploeg uit de Domstad kon aardig tegengas geven en maakte het Geleen bepaald niet makkelijk in het begin van de wedstrijd. De jeugdige Quentin Cuijpers mocht bij afwezigheid van de geblesseerde Benjamin Finkenrath vanavond het Limburgse doel verdedigen. Cuijpers mocht direct een winstpartij achter zijn naam zetten.

Een ander jeugdig Geleens talent opende de score. Diego Winters zette Geleen op voorsprong in de veertiende minuut met zijn tweede doelpunt van dit seizoen. De 18-jarige Winters zag even later de 37-jarige John Versteeg gelijkmaken voor Utrecht. De scoringsdrift van Versteeg is niet afhankelijk van de financiele situatie van de club. Versteeg noteerde alweer zijn dertiende goal dit jaar en is daarmee de topscoorder van Utrecht.

Geleen nam pas afstand van Utrecht in de tweede periode. Jake Brenk en Evan Shaw scoorden snel achter elkaar om zodoende Utrecht een tik uit te delen en en 3-1 achterstand te geven. Die achterstand was voor Utrecht teveel van het goede. Via Jeffrey Mens en Lambert Keulen tilde Geleen de stand in de derde periode naar 5-1. De Slowaak Jozef Kubricky deed nog wat terug voor Utrecht maar het slotakkoord was voor Lance Herauf. De Canadees bepaalde zes minuten voor tijd de eindstand op 6-2.