Trappers smith skate3

25 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Trappers nadert thuisvoordeel

Tilburg Trappers klopte dinsdagavond in Glanerbrook de Eaters uit Geleen met 4-6. Daarmee verzekerden de Brabanders zichzelf zo goed als zeker van het thuisvoordeel in de halve finales van de beker en trok gelijk een streep door de laatste kans van Geleen op een plek bij de laatste vier.

Het was een tumultueus, spannend en emotioneel duel, dat zelfs in de derde periode even moest worden stilgelegd na een incident rond de Tilburgse bank. Na een korte afkoelperiode keerden de beide teams echter weer terug op het ijs om de wedstrijd af te maken. Net als afgelopen vrijdag kon Trappers de wedstrijd pas in de slotfase naar zich toetrekken, waarbij Geleen twee keer eerder in de wedstrijd een voorsprong mocht koesteren.

Gemiddeld wordt dit seizoen 60 procent van de doelpunten gescoord door de eerste lijn van Tilburg Trappers. In deze wedstrijd lag dit percentage nog een stuk hoger. Omdat zowel Taggart Desmet als Matt Smith drie keer het net achter doelman Benjamin Finkenrath wisten te vinden, was het in dit geval honderd procent. Jake Brenk had een doelpunt en een assist voor Geleen.

De halve finales van de beker zullen net als vorig jaar worden geleid door scheidsrechtersduo's. Als voorbereiding hierop wordt in de aanloop hiernaartoe ook enkele keren met vier officials gewerkt. De wedstrijd van dinsdagavond stond daarbij onder leiding van Ruud van Baast en Roger van de Waarden. Komend weekeinde worden nog drie wedstrijden door duo's gefloten.

Eaters pakte na enkele minuten spelen in de wedstrijd een voorsprong via Lambert Keulen, maar de Tilburgse powerplay was via Matt Smith al bij de eerste de beste poging succesvol, zodat beide teams met een gelijke stand konden gaan rusten. Ook na veertig minuten was er nog geen beslissing gevallen in de wedstrijd. Via weer Smith pakte Trappers eerst het voordeel, waarna Jake Brenk en Andrew Derton de bordjes verhingen. Taggart Desmet pikte met het zicht op de pauze opnieuw de gelijkmaker binnen.

De derde periode moest de beslissing brengen en het wisselende spelbeeld zorgde ervoor dat de uitkomst van de wedstrijd lang onzeker bleef. Matt Smith gaf Trappers het voordeel, na de onvrijwillige pauze zorgde Steve Farrer voor nog een gelijkmaker. Een straf tegen Andrew Derton werd Eaters uiteindelijk fataal. De eerste lijn van Tilburg bracht Taggart Desmet in stelling die zijn reputatie als scherpschutter eer aandeed.

Eaters zette nog druk voor een gelijkmaker, maar doelman Billy Thompson wist zich te onderscheiden met enkele prima reddingen. Negen seconden voor tijd prikte Desmet weer raak in het intussen al verlaten Geleense net, om zo de laatste hoop op een Geleense comeback te smoren.

Trappers staat door deze zege vier punten voor op de nummer twee Nijmegen en vijf punten op Den Haag. Die laatste ploeg is vrijdag de tegenstander van Tilburg in een wedstrijd die veel gaat zeggen over hoe de halve finales van de play-offs eruit gaan zien. De uitschakeling van Geleen betekent automatisch dat Amsterdam zich heeft geplaatst voor de halve finales. Zaterdag spelen Amsterdam en Den Haag nog tegen elkaar in een andere cruciale wedstrijd.

Eaters ontvangt in het slotweekeinde Utrecht en mag op bezoek in Eindhoven. Het team zal echter uit de twee benauwde nederlagen tegen Tilburg en de zege op Nijmegen moed putten voor de reguliere competitie.