24 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Trappers plaatst zich al

Tilburg Trappers heeft zich geplaatst voor de halve finale van de bekerstrijd. De ploeg van Larry Suarez boekte een krappe 3-4 overwinning in Nijmegen voor de zesde zege op rij in de competitie. Dave Bonk en Doug Stienstra brachten ieder een goal en een assist op hun naam.

Door de overwinning kan Tilburg niet meer buiten de top-4 vallen, waardoor plaatsing voor de halve finale een feit is. Trappers kreeg de punten echter niet kado in Nijmegen. Na het zwakke spel een week eerder in eigen huis tegen Den Haag, kwam Emperors vooral in de derde periode met veel meer werklust uit de kleedkamer. Dit leverde een spannende slotfase op, maar uiteindelijk geen punten.

Daarvoor werden vooral defensief te veel fouten gemaakt door de Nijmeegse formatie. En daarvoor speelde Tilburg een groot deel van de wedstrijd te makkelijk. Zo viel de openingstreffer van Tilburg via een deflectie van Dave Bonk na het makkelijk inleveren van de puck door de Nijmeegse doelman Tommi Niemela. Aan de winnende treffer van Daryl Bat ging een duidelijke dekkingsfout vooraf.

Het was geen bijzonder goede wedstrijd, maar door de vele checks en een paar mooie goals was het toch een aardige wedstrijd om naar te kijken. Trappers stond lange tijd defensief als een huis, maar moest in de derde periode toch dulden dat Nijmegen op wilskracht bijna langszij kwam.

Het was Dave Bonk die de score opende namens Trappers. Met Doug Stienstra op de strafbank scoorde hij shorthanded zijn veertiende treffer van het seizoen. Het was alweer de derde keer dat Bonk shorthanded tot scoren kwam. Het was feitelijk het eerste serieuze schot van Trappers na een openingsfase die door Nijmegen werd beheerst, zonder dat dit tot veel kansen leidde.

Een straf wegens te veel spelers op het ijs, gevolgd door een charging penalty tegen Nick de Jong leverde Trappers een situatie met twee man meer op. Het kostte Tilburg slechts achttien seconden om hiervan te profiteren dankzij een keurig schot in de hoek van Jeff Paul.

Daarmee keek Nijmegen direct weer tegen een behoorlijke achterstand op. De vlam sloeg in het begin van de tweede periode in de pan tussen Peter van Biezen en Nick de Jong, wat uiteindelijk tot achttien strafminuten leidde. Niet veel later was het Bart van Roosmalen die twee minuten mocht gaan brommen, wat de 0-3 door Doug Stienstra opleverde.

De wedstrijd leek beslist. Een straf tegen Dennis ten Bokkel stelde enkele minuten voor de tweede pauze Anders Dahlin in staat de eerste Nijmeegse treffer te scoren. Emperors leek even momentum te hebben, maar een dekkingsfout achterin stelde de snelle Daryl Bat in staat alleen op de Nijmeegse doelman af te schaatsen en soepel af te ronden.

Nijmegen Emperors gaf niet op en zette in de derde periode nog een keer stevig aan. Dit leidde tot een aantal prima counterkansen voor Trappers, dat echter op de in de derde periode goed keepende Niemela stuitte. Aan de andere kant leverde ook de tweede straf tegen Dennis ten Bokkel een Tilburgse tegengoal op. Bob Teunissen schoot in en ex-Trapper John Versteeg veranderde de puck van richting. Het protest van Tilburg wegens een te hoog geheven stick was tevergeefs.

Zes minuten voor tijd wurmde Bob Teunissen zich los van de boarding en ontstond een chaotische situatie voor het doel, waarbij de puck uiteindelijk voor de stick van Mikael Sjostrom viel, die de puck in een open hoek kon deponeren. Luttele seconden later was Nijmegen zelfs nog dicht bij de gelijkmaker, maar een schot dat door de benen van de verder uitstekende Nick Boucher gleed, bleef vlak voor de lijn liggen.

Nijmegen Emperors zal daarom de overgebleven wedstrijden nog stevig aan de bak moeten om kwalificatie voor de halve finales veilig te stellen. Die zorgen heeft Tilburg niet. Deze ploeg kan de eigen hal vast gaan vastleggen voor een extra wedstrijd.