Trappers bekerkampioen 2014

15 januari 201421:50

Trappers prolongeert bekertitel

Tilburg Trappers had genoeg aan twee powerplaygoals in de eerste periode om voor het tweede jaar op rij beslag te leggen op de Nederlandse beker. Dankzij goals van Bob Teunissen en Diederick Hagemeijer won Trapppers de finale met 2-1 van Heerenveen.

De wedstrijd zal zeker niet de geschiedenis ingaan als een klassieker, maar dat maakte de vreugde bij de spelers van Tilburg na afloop en het verdriet bij de Friezen niet minder oprecht. De uiteindelijke winnaar was ook een terechte, vooral in de delen van de tweede en derde periode was Trappers heer en meester in de wedstrijd. Een treffer van Tony Demelinne elf minuten voor tijd zorgde alsnog voor een spannende slotfase, maar het lukte Flyers niet om overtime af te dwingen.

Heerenveen had in de openingsminuten een uitgelezen kans om de wedstrijd sterk te beginnen. Van de eerste 11,5 minuut stond Flyers ruim vijf minuten met een man meer op het ijs. De beste kans tijdens deze powerplays was echter voor Tilburg. Tijdens een break-away verschenen Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel samen voor Martijn Oosterwijk, maar Van den Heuvel stuitte met zijn inzet op de Groningse doelman.

Toen achter elkaar Jade Galbraith en Brock Matheson de strafbank moesten opzoeken sloeg Tilburg zijn slag. Met twee man meer op het ijs schoof Bob Teunissen een rebound in het open net. In de resterende tijd met Ă©Ă©n man meer was het Diederick Hagemeijer die de tweede Tilburgse treffer binnenschoot. Daarmee nam Tilburg het initiatief in de wedstrijd weer helemaal in handen en op enkele fases in de tweede en derde periode na bleef dat ook zo.

Flyers probeerde het wel, maar de forecheck van Trappers hinderde de opbouw veelal. Gevaarlijkste momenten waren de schoten vanaf de blauwe lijn van De Jong en Kuiper, terwijl ook Joey Oosterveld twee uitgelezen kansen kreeg om de score te openen namens Flyers. De beste kans voor Flyers was er na zes minuten in de tweede periode. Nick de Jong verzond een prima lange pass op Kevin Bruijsten, die stuitte op Ian Meierdres, waarna Joey Oosterveld op de rebound zijn schot geblokt zag worden. Na veertig minuten spelen was de stand echter noTrappers kreeg in het eerste deel van de slotperiode verschillende kansen de wedstrijd definitief op slot te gooien. Jade Galbraith moest liefst twaalf minuten van het ijs voor een combinatie van roughing en opmerkingen aan de leiding. Niet veel later liep ook Levi Houkes tegen een straf aan, maar die powerplay bleef zonder gevolgen.

Een botsing tussen Aaron Lee en Martijn Oosterwijk zorgde voor het opmerkelijkste moment in de wedstrijd. De legguard van de Flyers-goalie raakte hierdoor beschadigd, wat betekende dat Sjoerd Idzenga diens plek in het doel moest innemen zodat de materiaalmensen van Flyers met hun reparatiewerkzaamheden konden beginnen. Iets meer dan een minuut na de goaliewissel viel alsnog de aansluitingstreffer. Tony Demelinne raakte de puck goed en schoot hem hoog in de hoek achter Ian Meierdres.

Het was een voor het duel broodnodig doelpunt en het zorgde ervoor dat het in het restant van de ontmoeting nog spannend werd. Hoewel ook Trappers een paar keer dichtbij een derde treffer was, verscheen Flyers nog een paar keer gevaarlijk in de buurt van de Tilburgse doelman. Een straf tegen Mickey Bastings hielp erbij om de druk nog een stuk op te voeren. Uiteindelijk was het tevergeefs en was het Trappers-captain Diederick Hagemeijer die de beker juichend in de lucht mocht steken en was het Bob Teunissen die als eerste een feestelijk rondje mocht schaatsen langs het Tilburgse publiek.