Trappers juich vs hys 1314

6 december 201323:11

Door Joep Meijsen

Trappers slaat eerste slag

Tilburg Trappers zette in eigen huis een flinke stap naar een volgende bekerfinale. Ian Meierdres hield zestig minuten zijn net schoon, terwijl Aaron Lee twee keer wist te scoren in een 4-0 overwinning voor de regerende bekerkampioen in de best-of-three tegen Den Haag.

De zege was gezien het spelbeeld in de slotperiode zeker niet onverdiend, maar de eindstand was ook geen reflectie van de verhoudingen in de wedstrijd. In de eerste twee periodes had Den Haag meer puckbezit en schiep de nodige scoringskansen. Ian Meierdres had echter een topdag, terwijl ook de lat en de paal in de weg zaten voor de Haagse formatie.

Bij Den Haag maakte Les Reaney zijn debuut. De Canadese aanvaller liet zeker in de eerste periode zien technisch vaardig te zijn en bereid stevige checks uit te delen. Hij moet nog wel een beetje wennen aan de arbitrage in Nederland. Zijn poging een Tilburgse speler na het fluitsignaal uit de buurt van zijn goalie te verwijderen, een goede traditie in de ijshockeywereld, kwam hem op een straf wegens roughing te staan. Dat Tilburg in die powerplay de 4-0 maakte, was extra zout in de wonde.

Geen Greg Collins in de opstelling bij Den Haag vanwege een blessure, terwijl Nick Anderson nog niet is gearriveerd in Nederland. Dat betekende dat de Haagse formatie maar met vier imports speelde. De ploeg toonde in grote delen van de wedstrijd veel energie, maar trof in Tilburg een ploeg die in zijn ontwikkeling verder is en over enkele goudhaantjes beschikt die iedere wedstrijd kunnen beslissen.

Belangrijke gangmaker daarbij is Aaron Lee. Door de coaches in de Eredivisie vorige week al uitgeroepen tot de beste speler van de maand oktober en ook in de wedstrijd tegen Den Haag was de hardwerkende, vaardige forward de beste man aan Tilburgse zijde. Het was ook de speler die de lange tijd doelpuntloze, maar boeiende, ontmoeting openbrak.

Het was een moment op het ijs dat coaches grijze haren bezorgt. In een delayed penaltysituatie leken de spelers van Den Haag even niet te weten wat ze moesten doen. Josh Prudden profiteerde van het moment van onzekerheid om Aaron Lee weg te sturen, die vervolgens Tomas Pek wist te kloppen. Na 32 minuten was het de eerste treffer in de ontmoeting.

De derde periode was daarna voor Tilburg, dat in enkele minuten de ontmoeting in het eigen voordeel besliste. Op de powerplay was het eerst Josh Prudden die de puck voorlangs het doel speelde. Aaron Lee kwam precies op tijd ingeschaatst om de puck het net in te duwen. Luttele seconden later was het Diederick Hagemeijer die met een backhander de zege veilig stelde. De 4-0 van Josh Prudden korte tijd later was daarna vooral goed om de feeststemming op de goedbezette tribunes verder te verhogen.

Jacob van Duin loste daarna Tomas Pek af en maakte nog enkele prima saves. Beide teams begonnen echter in de slotfase hun betere spelers te sparen. Immers zaterdagavond staat alweer de tweede ontmoeting tussen deze beide teams op het programma.