Trappers bernakevitch2

8 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Trappers wint rommelpot

Tilburg Trappers pakte in een rommelige, matige ontmoeting drie belangrijke punten in Nijmegen. Brendan Bernakevitch scoorde drie goals, terwijl Bjorn Willemse een treffer en drie assists op zijn naam bracht in de 7-2 zege.

De wedstrijd was echter vooral rommelig, hard en bij vlagen gemeen. Slechts enkele minuten lang was het een échte wedstrijd. Nijmegen Devils scoorde twee snelle goals in de tweede periode om de achterstand terug te brengen tot 3-2. De ploeg van Rob Meanchoff scoorde zelfs de gelijkmaker, maar scheidsrechter Britt had op dat moment ten onrechte het spel al stilgelegd omdat de keeper de puck zou hebben.

Niet veel later scoorde Bjorn Willemse met een dwarrelend schot door een kluwen van spelers de uiteindelijk winnende treffer, waarna Bernakevitch met zijn derde van de wedstrijd de ontmoeting definitief besliste. Nijmegen had weliswaar meer schoten op doel in de derde periode, kreeg ook wel kansen, maar uiteindelijk was het een gelopen strijd. De Nijmeegse treffers kwamen op naam van Joey Grasso en Huub Verdonschot.

Wat overbleef was een wedstrijd waarin de irritaties tussen de spelers behoorlijk opliepen. Het meest opvallende incident vond laat in de tweede periode. Nick de Jong en Doug Stienstra hadden het al een tijdje met elkaar aan de stok, wat onder meer leidde tot wat onderling geschreeuw vanuit de strafbank. Even later op het ijs kwamen de beide voormalige teamgenoten elkaar tegen, waarbij De Jong een check uitdeelde. Daarop zwaaide de stick van Stienstra tegen de nek van De Jong aan. Of het opzettelijk was of niet, daarover verschilden na afloop te meningen van de beide clubs.

Deze bleef enkele minuten lang op het ijs liggen, terwijl Stienstra en Dave Stappershoef uit elkaar moesten worden gehouden. Uiteindelijk ontving Stienstra een matchpenalty, volgens zijn coach de eerste voor de international in zeven seizoenen in de Nederlandse eredivisie. De Jong keerde bij het begin van de derde periode terug op het ijs, maar verdween ruim voor het einde van de wedstrijd terug richting kleedkamer.

Het was één van de vele opstootjes in de matige ontmoeting, die ook al niet vooruit werd geholpen door warrig en inconsequent fluiten van scheidsrechter Britt. Trappers moest het stellen zonder Rody Jacobs en Stanislav Nazarov, terwijl tijdens de wedstrijd ook Bob Teunissen geblesseerd het ijs verliet. Don Nichols en Casey Vanschagen hadden bovendien nauwelijks getraind. De ploeg leunde dan ook een groot deel van de wedstrijd achterover tegen Nijmegen en profiteerde van powerplays en fouten achterin bij Nijmegen.

De Devils toonden weer enorm veel inzet en speelde bij vlagen ook heel behoorlijk ijshockey. De Tilburgse doelman Coliacovo moest een aantal goede stops maken. Op beslissende momenten blijkt echter het gebrek aan routine bij de ploeg uit de Keizerstad en worden er vooral door de onervaren defensie te veel fouten gemaakt. Het ontbreken van Meanchoff achterin is daarbij een belangrijke factor.

Als de 3-3 was goedgekeurd had het echter wellicht een heel andere wedstrijd kunnen worden. Nu liep Tilburg ondanks de eigen problemen uit naar een redelijk eenvoudige zege. Dennis ten Bokkel scoorde ook twee keer, terwijl Peter van Biezen de zevende treffer namens Tilburg voor zijn rekening nam.

‘Je kunt wedstrijden niet winnen vanaf de strafbank, maar ik begrijp de emoties van mijn spelers', aldus Nijmegen-coach Meanchoff. ‘Het is echter een jonge ploeg die nog moet leren dit op een positieve manier de kanaliseren. Ik ben er trots op dat ze tot de laatste minuut keihard hebben gewerkt en kansen hebben gekregen. Tilburg heeft een paar snelle, goede spelers en verdedigers die goed mee opkomen. Die hebben onze fouten goed afgestraft.'

Larry Suarez van Tilburg was in ieder geval blij met de punten. ‘We spelen op dit moment misschien niet het beste ijshockey van het seizoen. Dat is ook lastig als je veel spelers mist of jongens hebt die door blessures heen spelen. Ik heb zoveel geblesseerde spelers dat het bijna lastig is om een goede training af te werken. Ik vond de wedstrijd een wat saaie ontmoeting. Maar met het oog op de ranglijst en de twee wedstrijden tegen Den Haag in het vooruitzicht een belangrijke overwinning.'