12 september 200600:00

Door Remco

Trio imports naar Flyers

Heerenveen Flyers is volop bezig om de selectie te versterken voor het komende seizoen. Brad Wanchulak en Casey Bartzen komen de aanval versterken terwijl Kelly Shields de opvolger van Marcel Nijland zal zijn in het doel van de Friezen.

De website van de supportersvereniging van de Flyers heeft de komst van deze drie spelers vandaag bevestigd op hun website.

Wanchulak is een 26-jarige Canadees die vier jaar uitkwam voor het universiteitsteam van Notre Dame in de NCAA. In 2005 begon hij zijn profcarrière in de ECHL bij de Phoenix Roadrunners. Wanchulak wisselde dat seizoen maar liefst vier keer van ploeg.

Hij speelde onder andere voor de Greenville Grrowl in de ECHL, de club waar ook Josh Oort een tijdje heeft gespeeld na zijn vertrek bij Amsterdam. Voordat Wanchulak naar Australië verhuisde, speelde hij voor de Memphis River Kings die uitkomen in de CHL.

Bij deze ploeg zullen ex-Eaters Ryan Held en Derek Campbell het komende seizoen te bewonderen zijn. In Australië speelde Wanchulak voor de Adelaide Avalanche. In 23 wedstrijden kwam de forward tot 26 goals en 27 assists.

Na Nick Thiros (Groningen) is dit de tweede speler die vanuit de Australische competitie naar Nederland komt.

Kelly Shields is een 26-jarige Canadese goalie die al een hele reeks clubs heeft afgewerkt in verschillende competities. Zijn professionele carriere begon hij in de UHL bij de Fort Wayne Komets. Bij deze ploeg heeft ook ex-Flyer Erik Landman een aantal maanden gespeeld. Daarna maakte Shields een seizoen in de ECHL door bij drie verschillende teams. In totaal speelde Shields acht wedstrijden in deze sterke competitie. Aan het einde van het seizoen 2004-2005 wisselde Shields de ECHL in voor de Jacksonville Barracudas die uitkomen in de SPHL. Aan het begin van het afgelopen seizoen vertrok hij echter naar de Pee Dee Cyclones dat eveneens uitkomt in de SPHL.

Bij de Flyers is Shields aangetrokken als vervanger voor de Litouwse goalie Arunas Aleinikovas die inmiddels onderdak heeft gevonden in Wit-Rusland.

De laatste nieuweling bij de Flyers luistert naar de naam Casey Bartzen. Bartzen is een 27-jarige center die zijn opleiding genoot aan de University of British Columbia. Na zijn studie speelde Bartzen voor twee ploegen in de ECHL maar kwam hier niet veel aan spelen toe. Afgelopen seizoen kwam Bartzen naar Europa en speelde voor de Revier Löwen uit Oberhausen. Daar was hij ploeggenoot van Akim Ramoul die het komende seizoen voor Geleen zal spelen.

In zestien wedstrijden voor de Löwen kwam Bartzen tot zes goals en elf assists. De teller staat nu op vijf Canadezen voor Heerenveen. Eerder was al bekend dat Jeff Cameron en Brian Ballman komend seizoen te bewonderen zijn in Thialf.