Div teams 0809

9 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Tuesday Round-up Week 10

De Tuesday Round-up van deze week vol met nieuws over Utrecht, over de verkeersboetes van de broertjes McCarthy, over de rentree van het Nederlandse ijshockey op televisie en het jubileum voor Jeffrey van Iersel.

Utrecht Dragons komt pas komende zondag weer in actie. Om 19.00 uur wacht de uitwedstrijd tegen Geleen. Op dit moment is het nog maar de vraag of die wedstrijd gespeeld gaat worden. De stuurgroep die probeert een doorstart te realiseren na het afhaken van het oude bestuur moet de komende week honderdduizend euro bij elkaar verzamelen. Volgens Ad van Ling van de stuurgroep is de kans klein. ‘Misschien maar 10 procent, maar ook voor die 10 procent gaan we', zei hij tegen RTV Utrecht.

Van de Nederlandse IJshockeybond krijgt Utrecht in ieder geval een week om de doorstart te realiseren. Het oude bestuur legt de schuld voor het snelle einde van Utrecht grotendeels bij ijsbaandirecteur Peter Smit van de Vechtsebanen. Hij zou er op hebben aangedrongen dat Utrecht de overstap maakte. ‘Hij heeft een aantal keer aangegeven dat de sponsors klaar stonden. Hij had ze zo op de plank liggen. We moesten alleen zelf voor een naamsponsor zorgen. Maar toen puntje bij paaltje kwam, was er niets. Had Smit dat nooit gezegd, dan waren we er ook niet ingestapt', zeggen voorzitter Edwin Roelofs en bestuurlid Michel Meerveld tegen het Algemeen Dagblad.

Het slechte nieuws over Utrecht komt in een weekeinde dat voor het Nederlandse ijshockey juist een heel mooie had moeten zijn. In een interview met Leeuwarder Courant onthult bondsvoorzitter Joop Vullers dat op zondag 11 januari de eerste ijshockeyshow te zien moet zijn op SBS6. ‘Dat moet een impuls worden voor het ijshockey. Meer bekendheid en aandacht betekent ook meer inkomsten uit sponsoring. Dan zijn de clubs ook in staat meer te investeren in hun jeugd', aldus Vullers.

Ook in Nijmegen was afgelopen zondag sprake van een grafstemming. De twee nog overgebleven broers McCarthy hadden de benen genomen. Ze hadden captain Jesse Baraniuk na de busrit vanuit Amsterdam terug naar Nijmegen gebeld en gezegd dat ze het niet meer zagen zitten in Nijmegen. De heren verveelden zich omdat ze niet mochten werken overdag en hadden bovendien voor zo'n tweeduizend euro aan verkeersboetes opgelopen. Reden blijkbaar om er als dieven in de nacht vandoor te gaan.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Tilburg Trappers en Heerenveen Flyers werd verdediger Jeffrey van Iersel gehuldigd. Hij had een dag eerder zijn vijfhonderdste wedstrijd gespeeld in het eerste team van Trappers. Binnen de huidige selectie van Tilburg hebben alleen Rody Jacobs en Dennis ten Bokkel meer wedstrijden gespeeld. Van Iersel werd ook geëerd met een mooi spandoek achter het doel.

Coach Leo van den Thillart van Eindhoven Kemphanen zegt in Eindhovens Dagblad redelijk tevreden te zijn over het verloop van de bekercompetitie. De nieuwkomer in de eredivisie eindigde als zevende van negen ploegen. ‘Vijf tegen vijf kunnen we ons met elk team meten. Maar dan moet wel iedereen zijn taken uitvoeren. Neem Peter Wikström. Geen briljante scorer, hij moet het hebben van keihard en gedisciplineerd werken. Peter weet wat hij kan, maar ook wat hij niet kan. Zo zijn niet alle jongens', aldus Van den Thillart die dit seizoen debuteert als hoofdcoach.

Heerenveen Flyers is na het eerste weekeinde in de eredivisie de onverwachte koploper. De ploeg van Chris Eimers leek met een thuiswedstrijd tegen Den Haag en een uitzege in Tilburg een loodzwaar programma te hebben. Voor Tilburg Trappers was het de eerste thuisnederlaag in de reguliere competitie sinds 21 januari 2007. Toen werd met 1-2 verloren van Amsterdam. Doelpuntenmakers toen voor de tegenstander Matt Korthuis en Bohuslav Subr. Voor Flyers de eerste winst in Stappegoor sinds 17 februari 2006. De broertjes Butochnov namen drie goals voor hun rekening in de 3-4 overwinning.

Het Nederlands team onder 20 jaar heeft maandag de oefenwedstrijd tegen de Belgische leeftijdsgenoten met 6-4 verloren. Oranje kwam in de eerste periode met 2-0 achter, knokte in de tweede doorgang terug tot 2-3, maar kreeg in het slotstuk vier goals achter elkaar tegen. Veel van de Nederlandse spelers hadden een dubbel weekeinde in de eredivisie achter de rug.