Div teams 0809

16 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Tuesday Round-up Week 11

Tijd voor weer een Tuesday Round-up, de best gelezen rubriek op IJshockey.com. In deze editie aandacht voor de Struggle for Life van Utrecht, Tommie Hartogs, de nieuwe technische man van Tilburg Trappers, het spelerstekort bij Nijmegen en nog veel meer.

De klok voor Utrecht Dragons tikt door. Tijdens een bijeenkomst gisteravond in Utrecht werd 45.000 euro opgehaald voor het voortbestaan. De club is echter op zoek naar minimaal 75.000 euro. Eind van deze week valt het definitieve besluit over doorgaan of opdoeken. De hoop is nu onder meer gevestigd op woningcorporatie Mitros. Hoofdsponsor Jacques van der Linden suggereerde het seizoen af te maken zonder buitenlanders. Daar voelen coaches Frank Versteeg en Cahd Kambeitz niets voor. ‘We hebben besloten met álle jongens. Beovendien, dan staan er ook geen Nederlanders op het ijs. En zonder de acht buitenlandse spelers hebben we sowieso te weinig', zeggen ze in het Algemeen Dagblad.

Tommie Hartogs geeft in een interview in De Volkskrant uitleg over zijn drie verschillende rollen in het Nederlandse ijshockey. Als coach van het Nederlands team en bij Amsterdam en Eindhoven. Met een aantal mensen kreeg ik in Eindhoven de kans na twaalf jaar weer een ploeg in de eredivisie op te starten. Voor de naaste betrokkenen is het niet verwarrend. Alleen als coach van het Nederlandse team zit ik op de bank, bij Amsterdam en Eindhoven heb ik een andere rol. Die taken zijn volstrekt gescheiden. Een journalist schreef laatst dat ik Reinier Staats voor het Nederlandse team had geselecteerd, omdat hij bij Eindhoven zat. Hij was niet goed geïnformeerd. Ik haalde Staats al bij de nationale selectie toen hij nog in het tweede team van Tilburg speelde.'

Het contract tussen Tommie Hartogs en de Nederlandse IJshockeybond is overigens officieel ten einde. Het liep na afloop van het Olympisch Kwalificatietoernooi in Estland af. Beide partijen hebben echter de intentie uitgesproken om met elkaar door te gaan. Hartogs was de opvolger van Doug Mason en heeft het Nederlands team bij twee WK's onder zijn hoede gehad.

Tyler Hilbert is volgens Eindhovens Dagblad misschien wel de correctste speler in de eredivisie. Slechts één keer tot nu toe dit seizoen werd hij naar de strafbank gestuurd. Volgens de krant werd hij in de bekerwedstrijd tegen Nijmegen aan de boarding belaagd door twee tegenstanders. Eentje trok de Kemphaan met een vinger in diens mondhoek naar de grond, de ander beukte op hem in. ‘Ik kon geen kant op, lag klem tussen die twee en de boarding. Die vinger moest uit mijn mond.' Het leverde hem twee minuten straf op.

Tilburg Trappers heeft een opvolger gevonden voor het vertrekkende bestuurslid technische zaken Cees Oerlemans. Het gaat om voormalig assistent-coach René de Hondt. De komende maanden wordt De Hondt door Oerlemans ingewerkt en op 1 april 2009 treedt hij definitief aan. Ook De Hondt is een oud-speler. Hij fungeerde jarenlang in de bank bij Tilburg als assistent van Theo van Gerwen.

De banden tussen de ijshockeyers en voetballers van Groningen worden steeds beter. Afgelopen week bezocht de selectie van FC Groningen de ijsbaan voor een clinic onder leiding van Sergey Yashin.en enkele spelers. Volgens de site van Groningen was de clinic een groot succes, hoewel het voor sommige spelers de eerste keer was dat ze op schaatsen stonden. Een fotoreportage staat intussen online.

Het zit Nijmegen Devils niet mee op weg naar de tweede halve finalewedstrijd tegen Den Haag vanavond. De selectie van Frank Gentges wordt steeds verder uitgedund. Afgelopen zondag viel verdediger Rick Wijnen uit na een check van Don Nichols. De neo-international brak zijn pols op twee plaatsen en lijkt tenminste anderhalve maand uitgeschakeld. Akim Ramoul miste de wedstrijden in het weekeinde vanwege een lichte hersenschudding als gevolg van een checking from behind in de eerste halve finalewedstrijd.

Daarnaast ontbrak Dave Stappershoef na onenigheid met de coach, is de nieuwe import nog steeds niet gearriveerd en is ook Brad Smulders nog geblesseerd. Aangezien Nijmegen niet beschikt over een U20 of een Eerste Divisieteam, is het nauwelijks mogelijk de selectie aan te vullen. Den Haag moet het overigens stellen zonder Jan Jaap Natte en John Hecimovic, ook geen onbelangrijke spelers. De wedstrijd vanavond begint om half negen. Nijmegen won het eerste duel.

Coach Uli Egen van Geleen uitte op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Utrecht afgelopen zondag kritiek op twee spelers uit zijn eerste lijn. ‘Jake Brenk wil alleen maar goals maken en Casey Bartzen is een "puckverliefde" speler. Ik blijf het er met de jongens over hebben. Je kunt zo'n type spelers echter bijna niet veranderen', citeert de site van Geleen de Duitse coach.

Na vier wedstrijden in de eredivisie is Lance Monych van Tilburg de topscorer met twaalf punten. De nummers twee en drie van de lijst zijn echter een verrassing. Zowel Kevin Galerno van Eindhoven als Bert van den Braak van Heerenveen hebben negen punten verzameld in de eerste twee speelweekeinden. Als nationale topscorer is Monych hierdoor zijn teamgenoot Taggart Desmet weer gepasseerd. Het Tilburgse duo heeft respectievelijk 66 en 65 punten dit seizoen. De nummer drie, TJ Sakaluk van Nijmegen, heeft er 48.