Div teams 0809

23 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Tuesday Round-up Week 12

De laatste Tuesday Roundup van 2008 bevat het laatste nieuws over de wedstrijden van vanavond, de zakdoekjesactie in Geleen, de hond van Taggart Desmet en Steve Farrer als koning van de strafbank.

Vanavond wordt de beslissende derde halve finalewedstrijd tussen Nijmegen en Den Haag gespeeld. De wedstrijd begint om kwart voor negen vanavond. Den Haag treedt mogelijk weer aan met aanvaller John Hecimovic, die het grootste deel van de competitie moest laten lopen vanwege een blessure, wordt vandaag aan een laatste test onderworpen. ‘Zijn herstel de voorbije tijd is erg voorspoedig verlopen', zegt Den Haag-manager René van der Kooij in het Algemeen Dagblad.

Ook Nijmegen speelt mogelijk met een nieuwe speler in de opstelling. Coach Frank Gentges heeft intussen de knoop doorgehakt voor de vervanger van de twee broers McCarthy, die onlangs met de noorderzon vertrokken. De speler is al in Nederland, maar het is de vraag of hij op tijd speelgerechtigd is voor vanavond. De derde McCarthy-broer, Mike, wordt in de loop van januari weer terugverwacht in Nijmegen. Seizoenkaarthouders van NEC krijgen 2,50 euro korting op een kaartje voor de wedstrijd.

De onvrede bij de fans van Geleen Eaters werd afgelopen zondag duidelijk gemaakt met een zakdoekjesactie. Enkele honderden fans zwaaiden in protest tegen het moeizame verloop van de competitie en de onvrede over coach Uli Egen met witte zakdoekjes. De coach zelf verweerde zich tijdens de persconferentie: ‘In de sport is het overal zo. We hebben veel dingen beloofd, wat nog niet is bereikt. We moeten wel niet vergeten dat we veel problemen hebben gehad. We hebben spelers verloren. Nu was Mike Walling weer geblesseerd. Er komt steeds iets bij. De mensen die betalen, willen ook wat zien. Dat begrijp ik. Het is normaal dat het publiek dan zo reageert.'

De verhuizing naar Europa kwam voor Tilburg Trappers-aanvaller Taggart Desmet als een cultuurshock. ‘Thuis kan mijn hond drie dagen weg zijn zonder dat ik hem mis. De buurman woont dertig kilometer verderop', zegt hij in een zeer leesbaar interview op de website van Trappers. Uiteindelijk wil de boerenzoon uit Strathmore in Alberta het bedrijf van zijn vader overnemen, maar de komende vier of vijf jaar wil hij nog blijven ijshockeyen.

Als er sprake was van promotie/degradatie in het ijshockey, dan zou de wedstrijd tussen Amsterdam en Utrecht vanavond gelden als een rasecht degradatieduel. Amsterdam verloor de laatste elf wedstrijden en sprokkelde in de laatste zes duels slechts drie punten bij elkaar. Utrecht won op zeven december nog in Eindhoven, maar wacht nog op het eerste punt sinds de miraculeuze redding vorige week. Het duel in Utrecht begint om kwart voor negen.

Groningen Grizzlies heeft een winningstreak van drie wedstrijden te pakken. De langste sinds de comeback in de eredivisie aan het begin van het vorige seizoen. In totaal heeft de ploeg van Alexei Yashin nu zes wedstrijden gewonnen dit seizoen, al twee meer dan vorig jaar in het hele seizoen. Voor een langere reeks overwinningen moeten we waarschijnlijk terug naar begin jaren negentig, toen Groningen voor het laatst uitkwam in de eredivisie.

Twee spelers hebben de barrière van honderd strafminuten overschreden. Steve Farrer is met 107 strafminuten de regerende strafbankkoning, terwijl aanvoerder Jesse Baraniuk van Nijmegen drie minuten achterliggen. Andrew Derton (96) en Kristjan Jefkins (91) hebben de komende dagen de kans dit totaal ook te overtreffen. Opvallend is dat de eerste Eindhovenaar (Peter Wickstrom, 68) pas op de vijftiende plek te vinden is en de eerste Tilburger (Bjorn Willemse, 57) pas op de 23e plek staat.

Dit was de laatste Tuesday Round-up voor 2008. Volgende week dinsdag verschijnt op deze plek een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de dan bijna afgelopen jaargang. Tot ziens in 2009.