Div teams 0809

11 november 200800:00

Door [email protected]

Tuesday Round-up week 6

Het Olympisch Kwalificatietoernooi is voorbij, dus de Nederlandse ploegen maken zich op voor de herstart van de bekercompetitie. In de Tuesday Round-up van deze week nieuws over een oude bekende die wél naar de Olympische Spelen in Vancouver mag, blessures die opgelopen werden in Estland, het 40-jarig jubileum van Geleen en nog veel meer.

Wat het Nederlands team niet lukte, deed Paul Strople wel. De voormalige speler van Nijmegen en assistentcoach van Amsterdam dwong deze week deelname aan de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver af. Hij deed dat als coach van het damesteam van China.

Zijn Chinese ijshockeydames wonnen ongeslagen het kwalificatietoernooi in Shanghai. Daarbij werden Noorwegen (5-0), Japan (2-0) en Tsjechië (4-3) verslagen. In Vancouver moeten ze het opnemen tegen de dames van de Verenigde Staten, Finland en Rusland.

Helaas voor de Nederlandse clubs keerden niet alle spelers van Oranje ongeschonden terug van het kwalificatietoernooi in Estland. Marcel Kars lijkt het er het slechtst aan toe. De boomlange forward van Amsterdam viel in de slotwedstrijd tegen Kazachstan uit met een liesblessure. Of de face-off koning van het Estse toernooi vrijdag voor Amsterdam op het ijs kan verschijnen is nog niet bekend.

Trapper Casey Vanschagen verliet zondag ook het ijs, maar zijn kwetsuren lijken mee te vallen. De fysio van het Nederlands team hield de Nederlands-Canadees vooral uit voorzorg de rest van de wedstrijd aan de kant. HYS forward Jan-Jaap Natte blesseerde zich afgelopen woensdag tijdens een training van de nationale selectie. Door een schot op zijn wreef moest de speler de eerste twee wedstrijden aan zich voorbij gaan. Hij keerde zondag echter terug en scoorde als eerste speler dit toernooi tegen Kazachstan.

Eaters Geleen gebruikte het competitievrije weekend om het 40-jarig bestaan van de club te vieren. Op 2 november 1968 speelden de Smoke Eaters namelijk hun eerste wedstrijd op de toen net geopende, overdekte ijsbaan in Geleen.

Oud-spelers als Gary Purcha, Jiri Anton, Vaclav Sochor en Mike Pellegrims waren voor de gelegenheid afgereisd naar Glanerbrook. De feestelijke dag werd afgesloten met een wedstrijd tussen oudspelers van het eerste team van Geleen. Daarbij stonden onder andere Marcel Houben, Mari Saris, Frank Versteeg en Chris Eimers op het ijs. Foto's van de dag staan op verschillende plekken online, evenals een sfeerimpressie van tv-zender L1.

Er is nog geen nieuws uit Geleen over de verwachte nieuwe speler. Na het afscheid van Kevin Saville en Jared Wiseman kondigde Eaters aan ter vervanging Ă©Ă©n serieuze versterking te zoeken. De club hoopte deze nog voor de hervatting van de bekercompetitie te kunnen presenteren.

Ex-Flyer Jay Chrapala is de afgelopen tijd op try-out geweest in Nijmegen. De Devils vonden in de Canadeze sluitpost echter niet de sterke backup die ze zochten. Ook de Amerikaanse goalie Peter Vetri werd door coach Frank Gentges te licht bevonden voor de taak. De Nijmegenaren zijn sinds het vertrek van Casper Swart naar Den Haag nog op zoek naar een goede vervanger. De nieuwe speler moet een goede concurrent worden voor de Duitse goalie Boris Ackers.

Eindhoven Kemphanen heeft een vervanger gevonden voor de recent vertrokken Martin Zeilinger. Het gaat om de 25-jarige Canadees Dominik Rozman, een oud-teamgenoot van Kemphanen Tyler Hilbert en Kevin Galerno. De drie speelden samen bij de University of Alabama-Huntsville in de Noord-Amerikaanse NCAA-competitie.

Afgelopen seizoen speelde Rozman voor Dinslaken Kobras in de Duitse Regionalliga. Daar was de forward een ploeggenoot van Nijmegen Devil Jason Baclig en speelde voor de Nederlandse coach Alexander Jacobs. In de Regionalliga was hij goed voor 42 goals en 41 assists in 36 wedstrijden.

Jaap Kroon zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komen. De blessure aan de knie van de 28-jarige forward van Heerenveen is ernstiger dan zich in eerste instantie liet aanzien. Pas over twee maanden kan met een kijkoperatie worden bepaald hoe lang zijn herstel precies zal duren.

De solidariteit binnen de Nederlandse ijshockeywereld blijkt gelukkig weer eens bijzonder groot te zijn. Utrecht Dragons vreesde voor een financieel fiasco nadat tijdens een wedstrijd in Den Haag de kleedkamer van de ploeg werd leeggeroofd. Spelers verloren vele persoonlijke bezittingen en de club veel materiaal.

De reacties vanuit de rest van het land waren echter hartverwarmend. Den Haag, Amsterdam, Nijmegen en Tilburg stuurden spontane giften, terwijl ook talloze bedrijven, spelers en supporters hun steentje bijdroegen. De club stuurde recent een persbericht rond om alle donateurs te bedanken voor hun bijdrage.