Div teams 0809

2 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Tuesday Round-up Week 9

Een tjokvolle editie van de Tuesday Round-up. De televisieplannen zijn dusdanig gevorderd dat een start in januari wordt voorspeld, Den Haag heeft op het laatste moment nog een aanvaller aangetrokken, een mogelijke comeback voor Simon de Wit en de gebroken kaak van Jan-Jaap Natte zijn slechts enkele van de onderwerpen.

De Nederlandse IJshockeybond meldt verdere progressie in het traject om ijshockey terug te brengen op televisie. De onderhandelingen zijn weliswaar nog niet afgerond, maar er is vertrouwen dat dit de komende weken gaat gebeuren. De uitzendingen op SBS zouden dan vanaf volgende maand te zien moeten zijn. Intussen wordt gewerkt aan een nieuwe juridische rechtspersoon waarin alle betrokken partijen, inclusief de clubs in de eredivisie zullen participeren.

De afgelopen weken zijn bij verschillende wedstrijden opnamen gemaakt voor een proefuitzending. Deze is naar verwachting rond 10 december klaar en zal dan onder meer aan de clubs ter beschikking worden gesteld om te helpen bij de sponsorwerving. Bij de uitzendingen zijn de partijen Eyeworks Sport, United Broadcast Facilities, FleetSport, de NIJB en SBS betrokken.

Niet alleen Nijmegen, maar ook Den Haag heeft zich nog nipt voor het verstrijken van de transferdeadline nog versterkt met een forward. Het gaat om de 24-jarige Amerikaan Cole Koidahl. Hij is aangetrokken vanwege de langdurige blessures voor Jan-Jaap Natte en John Hecimovic. Koidahl speelde vier jaar voor de University of Connecticut. Vorig jaar speelde hij op het tweede niveau in Finland, waar hij voor Titaanit Kotka in 44 wedstrijden twaalf keer scoorde en 21 assists voor zijn rekening nam.

Afgelopen weekeinde debuteerde ex-Flyer John Gordon al voor Den Haag. De verdediger stond al langere tijd op de nominatie om de overstap te maken, maar zijn club in Belgrado deed lastig bij de vrijgave. Gordon zou eigenlijk dit seizoen terugkeren bij Heerenveen, maar door de onzekerheid daar afgelopen najaar besloot hij naar Belgrado te vertrekken. In zijn eerste weekeinde terug in de Nederlandse competitie pikte hij nog geen punten op, maar wel twee strafminuten.

Voormalig Oranje-captain Simon de Wit beëindigde afgelopen seizoen zijn loopbaan vanwege drukte met het werk. Deze week dook zijn naam op het transferoverzicht van de Nijb op omdat hij van Trappers naar Eindhoven Kemphanen is getransfereerd. Dit betekent echter niet dat hij direct in actie komt. ‘Het is maar de vraag of ik überhaupt ga spelen. Ik heb het ontzettend druk met mijn werk, maar misschien is er een mouw aan te passen', zegt hij in Brabants Dagblad. Dat zou dan pas in 2009 zijn.

De afgelopen weken werd druk gespeculeerd over versterkingen voor Eaters Geleen. Volgens teammanager Maurice Nelissen moeten fans hier niet de hard op rekenen. ‘Er staan wel een aantal spelers klaar, maar we krijgen geen "go" van het bestuur. Dit heeft alles te maken met de financiën. Er moet eerst financieel nog het een en ander afgehandeld worden met Timmons. Zolang dat nog niet rond is, kan het bestuur geen nieuwe spelers aantrekken. Er is op dit moment geen nieuw potje', citeert de website van Eaters hem.

Jan-Jaap Natte is geopereerd aan zijn kaak. Deze brak hij afgelopen vrijdag op twee plaatsen na een check van Lance Monych van Tilburg Trappers. Naar verwachting is hij vier tot zes weken uitgeschakeld. Hoewel Monych ter plekke een game-misconduct kreeg, hoopt Den Haag dat de aanvaller van Trappers zwaarder gestraft wordt. General manager René van der Kooij in het Algemeen Dagblad: ‘Gezien de aard van de overtreding verdient Monych een zwaardere straf. IJshockey is een harde sport, maar dit hoort niet op het ijs thuis. De puck was niet eens in de buurt. SBS6 heeft tv-opnamen gemaakt en die opnamen gaan we grondig bestuderen. Wellicht dat we de beelden kunnen gebruiken voor een strafzaak bij de NIJB.'

De dikke overwinning van Groningen Grizzlies tegen Amsterdam werd zondag gadegeslagen door de Zweedse spelers van FC Groningen. Marcus Berg, Andreas Granqvist, Petter Andersson en Frederik Stenman waren allen aanwezig op de tribune. Van hun aanwezigheid wordt een sfeerreportage gemaakt voor het televisieprogramma FC Groningen Journaal.

Matt Armstrong was niet de beoogde last-minute versterking voor Nijmegen Devils. Aanvankelijk had de club forward Michael Tuomi gecontracteerd. Deze ondertekende een contract, maar haakte toch op het laatste moment af. De club overweegt nu juridische stappen te nemen om de gemaakte kosten te verhalen op de speler die nu uitkomt voor Fayetteville FireAntz in de SPHL.

Het Nederlands team onder 20 jaar bereidt zich voor op het wereldkampioenschap in Logrono in Spanje. Daartoe wordt op maandag 8 december om 20.00 uur in Deurne een oefenwedstrijd gespeeld tegen de leeftijdsgenoten uit België. Nederland neemt vanaf 10 januari deel aan het WK in Spanje. Tegenstanders zijn daar behalve het gastland ook Kroatië, Groot-Brittannië, Mexico en China.