31 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Tussenstand: Amsterdam

De selectie van Amstel Tijgers begint voorzichtig vorm te krijgen. Verschillende belangrijke spelers vertrokken, maar de club zet in op een stevige verjonging van de selectie en haalde een topper terug naar Nederland. In deze editie van De Tussenstand aandacht voor Amsterdam.

Het aantal spelers dat zeker niet terugkeert is een behoorlijk rijtje. Simon de Wit vertrekt naar Tilburg, Jan-Jaap Natte speelt volgend seizoen in Den Haag, Maarten de Groot en Yordan van Hoegee zien hun toekomst in Utrecht, terwijl Lamonte Polet een andere horizon gaat bekijken.

Dit betekent een behoorlijke aderlating in de jarenlang bijzonder succesvolle selectie van Ron Berteling. Terwijl bij vrijwel alle andere clubs in de Eredivisie, alleen De Bruyn van Heerenveen keert ook terug, andere coaches in de bank staan, is Berteling een stabiele factor. Een hoofdrol in de hoofdstad is ook weggelegd voor Tommie Hartogs. Van hem zal nog meer leiderschap op het ijs worden verwacht dan voorheen, maar hij is inmiddels ook de manager van de ploeg en als zodanig zeer actief betrokken bij het samenstellen van de selectie.

Hartogs is niet de enige ervaren speler in de selectie. Leo van den Thillart knoopt er nog een seizoen aan vast, Alexander Schaafsma is wellicht weer van de partij evenals mogelijk Chris Eimers.

Bij de hoofdstedelijke formatie draait het echter het komende seizoen vooral om verjonging van het team. Een aantal talentvolle Amsterdamse spelers krijgt de gelegenheid om regelmatig mee te trainen met de eerste ploeg, Dennis Jonker verlengde zijn contract, terwijl de tot nu toe bekende nieuwkomers vooral jonge spelers betreft.

De belangrijkste speler in dit stel is Jordy van Oorschot. De nieuwbakken international brak in Estland door bij het Nederlands team en maakte de overstap van Den Haag naar de hoofdstad. Uit Tilburg komt Ivy van den Heuvel over, een van de grotere talenten bij de Brabantse club. Vanuit Nijmegen voegt Eric Hoogvliets zich bij de selectie. Niet meer welkom bij de landskampioen, maar in Amsterdam met open armen ontvangen. Vanuit Utrecht vervangt Victor Boutrs-Girgis de vertrokken Van Hoegee. Allemaal jonge nieuwkomers met potentie.

Amsterdam houdt de meeste imports nog even onder de pet. Eén naam is echter al wel bekendgemaakt. De indrukwekkende Paul Vincent keert terug in de hoofdstad. Een échte versterking als hij daadwerkelijk het hele seizoen bij de Amstel Tijgers speelt. De Finse verdediger Kaj Kallarsson komt op proef naar Amsterdam.

De selectie tot nu toe legt een goede basis voor een competitief team. Het is afwachten welke verrassingen Amsterdam nog meer in petto heeft, welke spelers van vorig jaar nog terugkeren en welke imports worden aangetrokken.