27 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Twee Canadezen bij Devils

Nijmegen Devils heeft twee nieuwe Canadezen aangetrokken. Het gaat om de 26-jarige verdediger Mike Barrett en de even oude aanvaller Jason Baclig die afgelopen seizoen respectievelijk in België en Duitsland actief waren. Nick Verbruggen keert niet meer terug.

Dat maakt het bestuur van de Nijmeegse eredivisionist bekend. Nick Verbruggen zou in eerste instantie terugkomen naar Nijmegen, maar geeft de voorkeur aan zijn maatschappelijke loopbaan in Canada. De verdediger heeft daar een baan gevonden. Verbruggen speelde vijf seizoenen in Nederland, eentje in Geleen en vier in Nijmegen. Drie jaar geleden won hij met Nijmegen Emperors de landstitel.

Nieuwkomer Mike Barrett is een grote, stevige verdediger uit Markham in Ontario. Hij kreeg zijn voornaamste ijshockeyopleiding in de sterke jeugdliga OHL in Canada, waar hij vijf seizoenen speelde. Daarna was hij actief voor verschillende Canadese universiteitsteams, alvorens hij afgelopen jaar de overstap waagde naar Europa.

Barrett speelde afgelopen seizoen voor Herentals in de Belgische competitie, waar hij als verdediger op de vierde plek van de topscorerslijst eindigde. In de reguliere competitie had hij twaalf goals en 25 assists in negentien wedstrijden. In de play-offs voegde hij hier nog zeven goals en negen assists in tien wedstrijden aan toe. Herentals haalde afgelopen seizoen de finale om het Belgisch kampioenschap.

De tweede nieuwe Nijmeegse speler, Jason Baclig, is afkomstig uit Leamington in Ontario. Hij speelde daar vier jaar voor de lokale Leamington Flyers. In zijn laatste seizoen daar was hij de nummer vier in de liga met 62 punten in 48 wedstrijden. Het leverde hem een plek op aan Wayne State University in de sterke Amerikaanse universiteitscompetitie. In vier seizoen tekende hij hier voor dertig goals en 54 assists en eindigde hij voortdurend hoog op de topscorerslijst van de ploeg.

Afgelopen jaar stak Baclig voor het eerst de oceaan over. Hij vond onderdak bij Dinslaken Kobras in de Duitse regionalliga. Hier eindigde hij met achttien goals en 26 assists in twintig wedstrijden als clubtopscorer. In de aufstiegsrunde naar de Oberliga voegde hij hier nog achttien goals en 22 assists in zestien wedstrijden aan toe. De regionalliga is het vierde niveau in Duitsland. Oud-Nijmegen-coach Alexander Jacobs was afgelopen seizoen de hoofdcoach bij Dinslaken.

Baclig is niet de eerste speler uit Dinslaken die door Nijmegen is aangetrokken. De jonge verdediger Jacky Schoonderwoerd speelde afgelopen jaar voor de jeugd van de club uit de grensstreek met Nederland. De twee nieuwe spelers zijn de zevende en achtste nieuwkomers in de selectie van coach Frank Gentges. Doelman William den Ridder, verdedigers Jeff Smith, Lorenz Schneider en Jacky Schoonderwoerd alsmede aanvallers Akim Ramoul en Marco Postma zijn de anderen.